Verificarea calităţii activelor băncilor din zona euro va fi inclusă în testele de stres – BCE

Banca Central Europeană a anunţat vineri că va încorpora rezultatele obţinute în urma procesului de verificare a calităţii activelor băncilor din zona euro într-un test separat al modului în care bilanţul va răspunde unor condiţii economice dificile, deoarece oficialii BCE vor să convingă pieţele financiare că analizele vor fi credibile, transmit Dow Jones Newswires şi Bloomberg.
Economica.net - vin, 08 aug. 2014, 11:13
Verificarea calităţii activelor băncilor din zona euro va fi inclusă în testele de stres - BCE

Anunţul este cel mai recent pas în procesul demarat în urmă cu un an prin care BCE a colaborat cu autorităţile naţionale pentru a examina calitatea activelor celor mai importante bănci din zona euro, înainte de a prelua oficial funcţia de supervizor al acestor instituţii, în noiembrie 2014.

Procesul va culmina cu publicarea rezultatelor la sfârşitul lunii octombrie despre care speranţele sunt că vor arăta situaţia reală a băncilor, în condiţiile în care precedentele teste de stres au fost criticate că nu au arătat deficienţele bilanţurilor instituţiilor de creditare.

Evaluarea cuprinzătoare va fi diferită de precedentele încercări deoarece va fi o alăturare a rezultatelor procesului de verificare a calităţii activelor băncilor şi a testelor de stres.

‘Această alăturare ne va permite o evaluare mai precisă a situaţiei în care se află bilanţurile şi nivelul creditării’, se arată în comunicatul BCE.

Instituţia va utiliza un sistem de semnalizare pentru a verifica rezultatele băncilor la testele de stres şi va trimite înapoi calculele dacă instituţiile nu vor urma procedura corectă.

Băncile vor trebui să refacă rezultatele dacă obţin culoarea roşie sau să refacă şi să trimită date suplimentare dacă obţin culoarea galbenă, a anunţat vineri BCE.

Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie a acestui an, anterior acestei date evaluând situaţia financiară a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Analiza, de o complexitate şi profunzime fără precedent în Europa, este destinată să restabilească încrederea în sistemul financiar din zona euro.

Băncile europene au început deja pregătirile strângând peste 100 de miliarde de euro în perioada iulie 2013-aprilie 2014, vânzând din active şi ştergând credite neperformante.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...