Verificări la toate navele comerciale din porturile de la Marea Neagră

Toate navele comerciale din porturile de la Marea Neagră vor fi verificate începând de luni, de echipe formate din reprezentanţi ai sindicatelor navigatorilor, docherilor şi autorităţilor portuare, iar în cazul depistării unor nereguli, sancţiunile pot merge de la avertisment până la reţinerea navei.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 06:55
Verificări la toate navele comerciale din porturile de la Marea Neagră

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor în România, Adrian Mihălcioiu, coordonator al acestor verificări în ţara noastră, a spus că este pentru prima oară când aceste inspecţii sunt realizate simultan în toate porturile de la Marea Neagră din şase ţări.

„Luni începe o campanie, prima din toate timpurile, de inspecţie pe Marea Neagră, la care participă toate sindicatele navigatorilor, docherilor, autorităţi, avem sprijinul Autorităţii Navale Române cu ofiţeri de port care vor face parte din echipele de control. Toate aceste inspecţii se vor desfăşura în acelaşi timp în toate porturile maritime din Marea Neagră, deci nu vor mai fi locuri unde navele să se ascundă. Această acţiune include verificări în Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, România, Bulgaria”, a afirmat Adrian Mihălcioiu.

El a menţionat că urmează să fie depistate nave care nu corespund standardelor având în vedere că pe Marea Neagră navighează mii de vase cu vechime de zeci de ani care pot pune în pericol viaţa marinarilor.

„Sunt peste 800 de nave care navighează în zona Mării Negre care au o vechime de peste 30 de ani, ţi-e practic frică să pui piciorul pe aceste nave, peste 2.400 de nave au peste 20 de ani vechime. Acolo slujba de navigator devine una cu foarte multe pericole, s-au pierdut foarte multe vieţi în ultima vreme în Marea Neagră din cauza standardelor reduse ale navelor”, a mai spus liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

El a precizat că aceste verificări urmează să stabilească cine este proprietarul navei, ce mărfuri transportă, care este ruta vaporului, cine este proprietarul mărfii, menţionând că vor fi verificate contractele colective de muncă, condiţiile de viaţă şi de muncă de la bordul navei, dacă sunt probleme cu siguranţa navei, ce salarii au marinarii, dacă există facilităţi de recreere, dacă sunt provizii suficiente la bord.

Adrian Mihălcioiu a mai afirmat că în cazul găsirii unor nereguli se va da un avertisment, iar dacă problemele sunt grave nava respectivă poate fi reţinută în port până la remedierea deficienţelor.

„Întrebăm dacă la bordul navei au fost cazuri de îmbolnăviri, accidente sau decese, vedem care este numărul navigatorilor de la bordul navei, naţionalităţile de la bordul navei, să vedem dacă sunt discriminate unele naţionalităţi faţă de altele. Dacă se vor găsi probleme, se va da un avertisment, dacă sunt probleme mai grave autorităţile pot decide reţinerea navelor”, a explicat Mihălcioiu.

El a menţionat că în cazul în care nava primeşte un avertisment, dacă nu remediază problema la următoarea verificare efectuată în oricare port, va fi reţinută.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor a spus că vor fi controlate toate navele, cu excepţia celor militare, care au un alt statut şi a celor aparţinând administraţiei portuare. Adrian Mihălcioiu a menţionat că rezultatele acestor verificări vor fi prezentate vineri.

Te-ar mai putea interesa și
„Ne aşteptăm ca până la finalul anului nivelul ROBOR să fie în jur de 7% şi dobânda BNR la 6%” – Adrian Codirlaşu, CFA
„Ne aşteptăm ca până la finalul anului nivelul ROBOR să fie în jur de 7% şi dobânda BNR la 6%” – ...
După ultima şedinţă de politică monetară a BNR, optimismul analiştilor economici pare să revină. "Vedem o dobândă de politică monetară în jur de 6%, cu o rată a dobânzii la......
Ziarul de opoziție rus Novaia Gazeta a fost amendat cu 350.000 de ruble pentru abuz de libertate a presei
Ziarul de opoziție rus Novaia Gazeta a fost amendat cu 350.000 de ruble pentru abuz de libertate a presei
Publicaţia independentă Novaia Gazeta din Rusia a anunţat miercuri că a fost amendată cu 350.000 de ruble (circa 5.700 ...
Ucraina evită intrarea în incapacitate de plată după ce obține amânarea plății unor datorii externe
Ucraina evită intrarea în incapacitate de plată după ce obține amânarea plății unor datorii externe
Creditorii externi ai Ucrainei au acceptat cererea acesteia de a îngheţa timp de doi ani plăţi în contul unor obligaţiuni ...
Kaufland inaugurează mâine două magazine, la Baia Mare și Hațeg
Kaufland inaugurează mâine două magazine, la Baia Mare și Hațeg
Kaufland România inaugurează pe 11 august două magazine, la Baia Mare și Hațeg și generează aproximativ 150 de locuri ...