Veste bună pentru șoferi! Prețurile RCA scad brusc, după ce explodaseră în contextul falimentului City Insurance. Ce firme au ieftinit și cu cât?

Mai multe firme de asigurare mari, printre care și liderul detașat din RCA, iau prin surprindere șoferii și brokerii de asigurare și aplică scăderi semnificative ale tarifelor practicate pentru RCA, arată datele de vânzări analizate de Economica.
Ion Dobreanu - lun, 28 mart. 2022, 21:39
Veste bună pentru șoferi! Prețurile RCA scad brusc, după ce explodaseră în contextul falimentului City Insurance. Ce firme au ieftinit și cu cât?

Prețurile RCA au scăzut cu 10%, până la 20%, la câteva dintre cele mai importante societăți de asigurare din România, care gestionează împreună portofolii de cel puțin 3,5 milioane de șoferi, arată datele de vânzări ale brokerilor, consultate de Economica. Este o mișcare surpriză, în contextul în care după falimentul City Insurance, întâmplat în luna spetembrie a anului trecut, prețurile au crescut continuu, ajungând la majorări medii de 50% și vârfuri de creștere de până la 100%, în cazul camioanelor, de exemplu, ori a șoferilor tineri care conduc mașini cu motoare mari. Informațiile noastre arată că au operat ieftiniri medii de 15% societăție Euroins, Groupama, Omniasig și Generali.

De menționat că Euroins este lider absolut al pieței, cu circa 40% din vânzările totale de RCA la finalul lui 2021, iar Groupama a marcat un reviriment pe acest segment, după falimentul City, ajungând să dețină o cotă de piață de 15-20%, fiind a treia din domeniu, ca vânzări. Omniasig s-a mișcat mai greu pe acest segment în ultimul an, iar Generali nu mai este interesată de RCA de ani de zile, cota sa de piață fiind foarte redusă. Surse din piață susțin că urmează să opereze ieftiniri și Allianz Țiriac, liderul pieței de asigurări și al doilea nume din RCA, singura societate care nu a operat schimbări de tarife de mai bine de jumătate de an, adică dinainte de falimentul City Insurance.

Amintim și că un proiect de plafonare a prețurilor RCA a fost pus în discuție pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Respectivul proiect a stârnit reacții negative din zona brokerilor și a societăților de asigurare. Varianta plafonării rămâne însă de actualitate, în condițiile în care prețurile continuau să crească, mai ales în zona vehiculelor comerciale de transport. O scădere a prețurilor ar putea fi însă un argument pentru renunțarea la această inițiativă. Recent, președintele ASF, Nicu Marcu, a arătat la o conferință de specialitate că a cerut societăților de asigurare să găsească soluții pentru limitarea creșterilor de preț la RCA și că era dorit ca piața să regleze prețurile, fapt care nu s-a întâmplat, motiv pentru care Autoritatea a și propus plafonarea tarifelor, conform Agerpres. . Scăderile surpriză de preț ar putea fi, totuși, o reacție de ultimă instanță în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...