Veşti bune. Investitorii imobiliari au dublat sumele aduse la subsidiarele din România

 Investitorii imobiliari străini au adus în primele şase luni circa 165 de milioane de euro la capitalul firmelor pe care le deţin în România, nivel care reprezintă aproape dublul sumei alocate în perioada similară a anului trecut, de 86 milioane de euro, potrivit datelor ONRC.
Economica.net - mie, 17 iul. 2013, 11:20
Veşti bune. Investitorii imobiliari au dublat sumele aduse la subsidiarele din România

Cea mai mare subscriere a fost realizată de realizată la firma Tower Center, înregistrată în Cipru, care a adus 33,4 milioane de euro la capitalul firmei din România. Firma deţine imobilul de biroruri cu acelaşi nume din Piaţa Victoriei.

Sumele subscrise sunt în majoritate doar de ordinul câtorva milioane de euro, iar firmele sunt în mare parte vehicule de investiţii înregistrate în Cipru sau Olanda, dar şi în Spania, Polonia şi Luxemburg.

Astfel, printre firmele care au beneficiat de sume suplimentare din partea investitorilor se numără Goldale Real Estate, cu o infuzie de 24,8 milioane de euro, Masterage Imobiliare, al cărei capital a fost majorat cu 21,8 milioane de euro (ambele firme sunt deţinute de grupul spaniol Riofisa şi de omul de afaceri Ion Ţiriac) şi CEIF Industrial Epsilon, cu 5,6 milioane de euro de la fondul australian de investiţii Valad.

Totodată, compania scoţiană Aberdeen Asset Management, a adus la capitalul firmei DEGI Millennium Tower peste 19,4 milioane de euro. Firma deţine clădirea de birouri Millennium Bu­siness Center, situată lângă Biserica Arme­neas­că din centrul Capitalei şi afectată de un puternic incediu în urmă cu patru ani,

O altă investiţie importantă realizată în acest an este cea a dezvoltatorului imobiliar polonez Echo Investment. Acesta a subscris 14,7 milioane de euro la capitalul firmei Echo Investments Project 1 din Braşov, prin intermediul căreia vrea să construiască un centru comercial în acest oraş.

Şi investitorii canadieni ai companiei imobiliare Benovo au capitalizat, cu 2,8 milioane de euro, firma Vic City, dezvoltatorul centrului comercial Victoria City Lifestyle care urmează să fie construit în Bucureştii Noi.

Grupul american Prologis a majorat capitalul uneia dintre firmele sale din România, Prologis Joiţa (Giurgiu), cu 2,6 milioane de euro, în timp ce omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a capitalizat, în două rânduri, cu un total de peste 3 milioane de euro firma Star Imob Construct, prin intermediul căreia a cumpărat centrul comercial City Mall, în faliment. Spaţiul în care a funcţionat mall-ul este în proces de renovare în vederea transformării în clădire de birouri.

Banii investitorilor au mers şi spre firme din afara Bucureştiului. Astfel, capitalul firmei Timişoara Office Building a fost majorat cu 4,23 milioane de euro, în timp ce mai multe vehicule înregistrate în Cipru – Land Târgu Mureş One, Land Suceava One, Land Sibiu One – au beneficiat de fonduri totalizând aproape 12 milioane de euro. Firmele sunt controlate de Rewo Management, firmă din grupul austriac Volksbank, cu activităţi imobiliare. Totodată, fondul Flavus Investiţii a suplimentat capitalul Coresi Business Park cu 4,5 milioane de euro.

Alţi investitori imobiliari activi pe piaţa românească în primele şase luni au fost firma Wellkept Imobiliare, cu acţionari din Cipru, care a investit 1,025 milioane de euro, Talia Developments, cu acţionari spanioli, care a investit 4,7 milioane de euro şi firma Town Imobiliare, care a adus la capitalul firmei deţinute în Bucureşti 1,3 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...