Vicepreşedintele BCE crede că uniunea bancară va stimula fuziunile şi achiziţiile

Uniunea bancară europeană va accelera consolidarea sectorului bancar european, oferind mai multe oportunităţi şi o mai mare siguranţă a cadrului de reglementare pentru fuziuni şi achiziţii, a declarat luni vicepreşedintele Băncii Central Europene, Vitor Manuel Ribeiro Constancio, transmite The Wall Street Journal.
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 14:49
Vicepreşedintele BCE crede că uniunea bancară va stimula fuziunile şi achiziţiile

BCE urmează să îşi asume atribuţiile de supraveghere bancară în luna noiembrie 2014, când va deveni operaţional mecanismul unic de supraveghere bancară (SSM), după ce în prealabil va examina bilanţurile celor mai mari 124 de bănci din zona euro.

Într-o conferinţă organizată luni la Dublin de Institutul de Afaceri Europene şi Internaţionale, Vitor Constancio a apreciat că SSM va fi în măsură să uşureze preluarea băncilor cu probleme de către cele sănătoase, un rol similar cu cel jucat de Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) după criza fianciară.

‘Profitabilitatea slabă şi capacităţile în exces din sectorul bancar european sugerează că pot fi obţinute câştiguri de eficienţă. Nu aş fi surprins dacă SSM ar deschide o perioadă de restructurare în sectorul bancar european’, a declarat Vitor Constancio. Acesta a adăugat că din cele aproximativ 500 de bănci soluţionate de FDIC după 2008 ‘aproximativ 450 au fost soluţionate prin tranzacţii de tip ‘Purchase and Assumption’, adică prin vânzarea unor părţi dintr-o bancă către alte bănci’.

Vicepreşedintele BCE a mai spus că o provocare crucială pentru SSM va fi să restabilească încrederea investitorilor în sectorul bancar european prin creşterea transparenţei şi prin eliminarea eterogenităţii cu privire la modul în care băncile calculează riscurile. În plus, BCE va promova un tratament mai standardizat al creditelor neperformante, urmând ca în luna ianuarie să adopte o versiune mai simplificată pentru definirea creditelor neperformante.

Constancio a mai spus că se aşteaptă la o creştere a importanţei pieţelor de capital ca mijloc de finanţare a economiei europene dar cu toate acestea nu crede că zona euro trebuie să imite modelul american al unei dependenţe mari de pieţele de capital. ‘Un mix de finanţare echilibrat este cea mai bună soluţie pentru stabilitatea financiară. Trebuie să avem bănci profitabile, viabile şi stabile în zona euro’, a spus vicepreşedintele BCE.

Mecanismul unic de supraveghere bancară va fluidiza supervizarea bancară în blocul comunitar prin aplicarea aceloraşi reguli celor aproximativ 6.000 de bănci din zona euro, ceea ce va îngreuna încercările autorităţilor naţionale de a-şi proteja campionii naţionali.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...