Victoria Nuland: Ucrainei nu-i va fi deloc uşor să adere la NATO

Nu dorim să închidem în faţa Ucrainei perspectiva aderării la NATO, însă dacă Ucraina va dori să adopte această cale, nu îi va fi deloc uşor, a declarat subsecretarul de stat american pentru afaceri euroasiatice, Victoria Nuland, într-un amplu interviu acordat site-ului rus de ştiri şi analize politice Meduza.
Economica.net - mie, 26 nov. 2014, 12:36
Victoria Nuland: Ucrainei nu-i va fi deloc uşor să adere la NATO

‘Nu am discutat perspectivele aderării la NATO nici cu actualul guvern al Ucrainei, nici cu poporul ucrainean. De-a lungul unei perioade îndelungate, ucrainenii au preferat să menţină statutul (ţării lor) de stat nealiniat”, a spus Nuland.

Ea a ţinut să sublinieze că ‘toate ţările din regiunea euro-atlantică – inclusiv Rusia, dacă liderii săi decid acest lucru – au dreptul să discute cu NATO perspectivele unei cooperări mai strânse’. ‘Dacă este sau nu gata o ţară să poarte responsabilitatea pe care o presupune statutul de membru în Alianţă – aceasta este deja o altă problemă. Pentru statele din Europa Centrală este vorba de un proces foarte lung, care necesită schimbări importante’, a subliniat subsecretarul de stat american.

În acelaşi interviu, Victoria Nuland şi-a exprimat regretul că SUA şi Uniunea Europeană au fost nevoite să introducă sancţiuni la adresa Rusiei, însă ‘acesta este preţul pe care Moscova trebuie să-l plătească pentru încălcarea suveranităţii ucrainene’. Dacă integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită, iar Rusia va reveni la îndeplinirea prevederilor stipulate în acordurile de la Minsk, sancţiunile vor fi ridicate, a dat asigurări Victoria Nuland.

Totodată, potrivit diplomatului american, dacă Rusia nu-i va restitui Ucrainei Crimeea, sancţiunile adoptate în martie acest an vor fi menţinute, însă pachetul sectorial de sancţiuni din septembrie va fi oricum anulat. În acelaşi timp, SUA şi UE sunt gata pentru o nouă înăsprire a sancţiunilor şi pentru alte măsuri, pe care responsabila americană nu le-a enumerat în interviu.

În opinia lui Nuland, politica Occidentului în Ucraina are două componente: în primul rând susţinerea guvernului şi poporului ucrainean în aspiraţia lor de a depăşi greutăţile şi de a deveni un stat mai stabil, mai democratic şi mai european, iar în al doilea rând sprijinirea Ucrainei în încercarea de a contracara agresiunea din partea Rusiei şi a separatiştilor aflaţi sub controlul ei.

În opinia Victoriei Nuland, chiar dacă situaţia actuală din Ucraina este una grea, din punct de vedere politic şi democratic lucrurile stau mult mai bine ca înainte. Actuala coaliţie aflată la guvernare la Kiev are un program de reforme de anvergură, prin care intenţionează depăşirea mai multor probleme, printre care corupţia, dependenţa energetică sau centralizarea excesivă a puterii.

Cu toate acestea, proiectele Kievului sunt îngreunate de amestecul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei, a deplâns Nuland. ‘În ceea ce priveşte ajutorul umanitar rus, acesta constă în combustibil pentru tancuri şi muniţii pentru soldaţi’, a constatat Nuland, exprimându-şi convingerea că Moscova îi dirijează pe separatiştii din estul Ucrainei. ‘Dacă Moscova i-ar fi îndemnat pe separatişti să respecte acordurile de la Minsk şi ar fi încetat livrarea de personal, de tancuri şi de altă tehnică în estul Ucrainei, separatiştii ar fi fost nevoiţi să accepte un armistiţiu cu Kievul’, a mai spus Victoria Nuland.

Întrebată despre evoluţia relaţiilor ruso-americane, Victoria Nuland s-a declarat optimistă. ‘Mi-am dedicat întreaga carieră profesională îmbunătăţirii relaţiilor dintre Rusia, SUA şi Europa. Noi vom continua să acţionăm în direcţia aceasta, însă Rusia trebuie să vină în întâmpinare’, a spus ea.

În acelaşi timp, Nuland a recunoscut că Occidentul nu poate anticipa acţiunile Rusiei în Ucraina. ‘Nu avem un glob de cristal care să ne spună cum se va comporta Moscova. (..) Rolul nostru de diplomaţi, de oameni interesaţi de pace şi securitate constă în a nu permite cel mai rău scenariu de evoluţie a evenimentelor’, a subliniat diplomatul american pentru site-ul rus.

Te-ar mai putea interesa și
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare, nu doar de "net zero", ci şi de zero poluare şi stoparea......
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a prezentat miercuri imagini de pe șantierul Drumului Expres – ...
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie ...
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din ...