Victorio-Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţircă, investeşte 1,5 mil euro într-un parc fotovoltaic

Victorio-Alexandru Piţurcă, fiul selecţionerului naţionalei de fotbal Victor Piţurcă, investeşte între 1,3 şi 1,5 milioane de euro într-un parc de producţie a energiei din surse fotovoltaice în judeţul Olt, care urmează să fie finalizat în aproximativ o lună.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 14:17
Victorio-Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţircă, investeşte 1,5 mil euro într-un parc fotovoltaic

„Proiectul va avea până într-un MW putere instalată. Investiţia este parţial finanţată cu un împrumut de la Garanti Bank, iar restul din fonduri proprii”, a declarat Victorio-Alexandru Piţurcă pentru MEDIAFAX.

Proiectul, derulat prin firma PAV Green Energy Bucureşti deţinută integral de Piţurcă, a început în urmă cu un an, iar energia produsă va fi vândut prin intermediul traderului de energie Renovatio Trading, din grupul cipriot Renovatio.

Panourile fotovoltaice sunt instalate pe un teren de 20.000 metri pătraţi în localitatea Piatra Olt, judeţul Olt.

Întrebat dacă intenţionează să investească şi în alte proiecte similare, Piţurcă a spus că deocamdată nu, întrucât „legislaţia este nesigură”.

„Iniţial, doream să mă implic mai mult pe fotovoltaic, dar nu avem o legislaţie sigură. Voi aştepta până la anul”, a adăugat el.

Guvernul a hotărât în luna iunie să reducă sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru producţia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticată de companii şi de asociaţiile producătorilor de energie verde.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, în România există proiecte de producţie a energiei în panouri solare de peste 410 MM. Proiectele de energie eoliană aflate în exploatare depăşesec 2.100 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...