VIDEO Autostrada Transilvania: „A început partajul moștenirii Bechtel”. Deme Macarale mută peste 400 de grinzi abandonate de 20 de ani

Pasionații de infrastructură au postat imagini cu mutarea unor grinzi pe un șantier din Autostrada Transilvania, după mai bine de 20 de ani de când au fost lăsate acolo de către constructorul american Bechtel.
Anemona Andone - S, 17 mai 2025, 14:41
VIDEO Autostrada Transilvania:

 

„Autostrada Bechtel”

„Mutarea grinzilor este realizată de CNAIR printr-un contract cu cei de la Deme Macarale, separat de contractul pentru constructia autostrăzii. Numărul grinzilor de mutat: 425 bucăți”, scrie Marin Marian, autorul imaginilor postate vineri pe YouTube.

În imagini apare o parte din lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș, contractat cu Construcții Erbașu, și lotul Chiribiș – Biharia, unde Precon a primit recent ordin de începere.

„A inceput partajul moștenirii Bechtel! Era si timpul”, spune un pasionat de infrastructură.

autostrada

Alții explică ce se va întâmpla cu aceste grinzi relocate. „O parte din grinzile pe care le va utiliza Precon sunt pe santierul lui Erbașu”, arată un comentator.

Pe de altă parte, un alt pasionat întreabă de ce mai sunt utilizate aceste grinzi vechi la construcția de structuri noi: „Grinzile au fost de circa 20 de ani la pământ si acuma se contruieste un pod care este nou, dar elementele lui sunt vechi. De ce nu aruncă tot la gunoi?”.

Compania Națională de Investiții Rutiere a emis pe 14 mai ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania A3 și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni.

Lotul Chiribiș – Biharia din A3, cu o lungime de 28,5 kilometri se desfășoară în județul Bihor, include 18 lucrări de artă și are un termen de finalizare de 24 de luni (6 luni pentru proiectare și 18 pentru execuția lucrărilor).

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a anunțat la finalul lunii aprilie preluarea contractului pentru construirea lotului Chiribiș – Biharia din Autostrada A3 Transilvania.

Contractul a fost semnat cu asocierea de constructori din România Precon Transilvania – Citadina 98.

„A3 – autostrada cu cântec”

Pe 15 martie 2024, a avut loc semnarea contractului pentru încă 28,55 km de autostradă aferenți Autostrăzii Transilvania (A3), respectiv secțiunea 32C Chiribiș – Biharia, cu asocierea de constructori Precon Transilvania S.R.L. – Citadina 98 S.A., a anunțat atunci secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.

„Pentru acest lot, contractul de lucrări a fost reziliat de trei ori, ultima licitație pentru recontractare fiind lansată în 2022, în cadrul căruia a avut loc desemnarea câștigătorului în vara anului 2023, iar astăzi semnarea contractului. Sperăm că acest contract să fie ultimul semnat pentru acest tronson, iar antreprenorul să reușească să ducă lucrările până la final”, a transmis la acea dată Scrioșteanu.

Valoarea contractului este de 785,21 de milioane de lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027.

Autostrada A3 Chiribiș – Biharia

Constructor: Precon Transilvania
Lungimea: 28,5 km
Termen contractual: 6 luni proiectare, 18 luni execuție
Ordin de începere: mai 2025

Te-ar mai putea interesa și
Stellantis le solicită tuturor posesorilor de mașini Citroen C3 și DS3 produse între 2009 și 2019 să nu le mai conducă
Stellantis le solicită tuturor posesorilor de mașini Citroen C3 și DS3 produse între 2009 și 2019 să nu le mai conducă
Grupul Stellantis a anunțat astăzi extinderea acțiunii „Stop-Drive” pentru modelele Citroen C3 și DS 3 la nivelul întregului continent, inclusiv în România și Republica Moldova. Sunt......
Autoritățile din Arad interzic folosirea apei din Mureș din cauza gradului crescut de salinitate, după ce apa de la Praid a ajuns în râu
Autoritățile din Arad interzic folosirea apei din Mureș din cauza gradului crescut de salinitate, după ce apa de la Praid ...
Autorităţile din Arad au decis, joi, să interzică folosirea apei din Mureş din cauza creşterii gradului de salinitate, ...
Fragilitate socio-economică în era instabilității globale: Tinerii NEET între risc sistemic și potențial economic
Fragilitate socio-economică în era instabilității globale: Tinerii NEET între risc sistemic și potențial economic
Educatia este vectorul central al dezvoltării economice transpusă în proporția directă dintre calitatea învățământului ...
Fed menține rata dobânzii neschimbată, invocând efectele necunoscute ale tarifelor impuse de Trump
Fed menține rata dobânzii neschimbată, invocând efectele necunoscute ale tarifelor impuse de Trump
Într-un context geopolitic și economic incert, decizia Rezervei Federale a Statelor Unite de a menține rata dobânzii ...