VIG: Îngheţarea tarifelor RCA va accentua pierderile pe acest segment de piaţă

Îngheţarea tarifelor pentru asigurările auto obligatorii RCA va accentua pierderile pe acest segment de piaţă ale companiilor de asigurări ale Vienna Insurance Group /VIG/ în România, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Roland Groll, membru al Consiliului Director al VIG.
Economica.net - lun, 26 sept. 2016, 10:49
VIG: Îngheţarea tarifelor RCA va accentua pierderile pe acest segment de piaţă

Groll a arătat că, la nivelul segmentului de asigurări RCA rata combinată a daunei a fost de 130% (ceea ce înseamnă că la prime subscrise de 100 de lei, cheltuielile de administrare şi daunele plătite au fost de 130 de lei), iar dacă tarifele RCA ar scădea cu 30% şi ar ramâne la acest nivel timp de şase luni, aşa cum se intenţionează, atunci pierderile companiilor de asigurări se vor accentua.

Grupul VIG deţine în România societăţile de asigurări Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă şi în perioada 2006-2016 a efectuat majorări de capital care au totalizat 300 de milioane de euro pentru companiile operate local.

‘Obiectivul VIG în România, precum şi în celelalte pieţe din regiune, este de a avea o rată combinată la nivelul companiilor VIG de 95% plus/minus o marjă în funcţie de condiţiile pieţei. Pot spune că aceste condiţii în România au fost destul de dure şi a trebuit să realizăm majorări de capital de 300 milioane euro în ultimii 10 ani, ceea ce înseamnă foarte mult’, a afirmat Roland Groll, care a adugat că ‘acuzaţiile’ vehiculate pe piaţa locală, conform cărora companiile străine ar scoate bani din ţară, sunt nefondate.

Oficialul grupului financiar austriac a subliniat că profitabilitatea companiilor VIG din România reprezintă un aspect important pentru VIG, care este un grup listat la bursă.

‘Avem nevoie de piete unde există şanse corecte de a face profit. Altfel devine destul de dificil pentru noi să discutăm cu investitorii şi cu acţionarii, atunci când ne întreabă despre situaţia din România. Nu suntem un fond de hedging (fond speculativ – n.a.), suntem un investitor strategic şi am venit aici să rămânem pe termen lung. Nu există intenţia de a ieşi din această piaţă’, a mai spus Groll.

În primul semestru din 2016, companiile VIG din România au înregistrat o rată combinată a daunei de 101%, în scădere faţă de 2015 – 102,4%, 2014 – 105% şi 2013 – 179,4%.

Operaţiunile din România ale grupului austriac de asigurări Vienna Insurance Group au generat în primul semestru din 2016 un profit înainte de impozitare de 3,6 milioane euro, în creştere cu 3,2% comparativ perioada similară a anului trecut.

Concernul austriac Vienna Insurance Group a înregistrat pe piaţa românească în primele şase luni ale anului în curs un volum total de prime brute subscrise de 266,7 milioane euro, în creştere cu 37,3% faţă de perioada similară a anului trecut (194,2 milioane de euro), în principal datorită segmentului asigurărilor auto.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, VIG a semnat la începutul lunii august un acord de preluare a filialei AXA în România, compania AXA Life.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom reiterează că nu va plăti taxa de solidaritate, pentru că nu i se aplică. Grupul OMV plătește taxa doar în Austria
Petrom reiterează că nu va plăti taxa de solidaritate, pentru că nu i se aplică. Grupul OMV plătește taxa doar în ...
OMV Petrom arată în raportul preliminar pentru 2022 că nu se califică la plata taxei de solidaritate impusă de Guvernul României, așa cum informase inițial investitorii, luna trecută....
Phenianul avertizează cu „cea mai dură reacţie” la acţiunile militare ale SUA în regiune
Phenianul avertizează cu „cea mai dură reacţie” la acţiunile militare ale SUA în regiune
Ministerul de Externe nord-coreean a avertizat joi că Phenianul va răspunde la orice acţiune militară a SUA în regiune ...
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, crede că aliaţii ar putea trimite Ucrainei avioane de luptă
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, crede că aliaţii ar putea trimite Ucrainei avioane de luptă
Ţări cum ar fi Statele Unite sau Germania ar putea trimite până la urmă Ucrainei avioane de luptă, este de părere ...
Preşedintele Rezervei Federale a SUA sugerează că vor urma noi majorări ale dobânzii în 2023
Preşedintele Rezervei Federale a SUA sugerează că vor urma noi majorări ale dobânzii în 2023
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat miercuri că a trecut de momentul critic în lupta contra inflaţiei, dar "victoria" ...