Viitorul, cu un pas mai aproape: Cum arată şi cât costă robotul chef personal sau cum automatizarea cu roboți va revoluționa modul în care folosim bucătăria

Industria de roboţi creşte, iar aplicaţiile acestora încep să se diversifice şi să revoluţioneze lumea aşa cum o cunoaştem în prezent. Este şi cazul bucătăriei complet automatizată cu roboţi ce conţine dulapuri, brațe robotizate, un sistem de captare a mișcării, un ecran conectat la o bibliotecă de rețete și un set complet de aparate și echipamente de bucătărie care au fost optimizate pentru a putea fi utilizate atât de către roboți, cât și de către oameni.
Lidia Neagu - lun, 22 nov. 2021, 22:13
Viitorul, cu un pas mai aproape: Cum arată şi cât costă robotul chef personal sau cum automatizarea cu roboți va revoluționa modul în care folosim bucătăria

Bucătăria Moley beneficiază de două brațe robotizate extrem de complexe și diferite tipuri de senzori care sunt integrați într-o structură extrem de precisă și ușoară. Brațele pot replica mișcările unei mâini umane, în timp ce robotul-chef este capabil să recreeze abilitățile bucătarilor umani, cum ar fi învățarea de rețete noi. Mâncărurile pregătite respectă întocmai rețeta de fiecare dată, pe măsură ce inginerii învață sistemul robotizat rețete noi în fiecare săptămână.

Datorită acestei tehnologii robotice extrem de sofisticate și tehnologiei IoT, acest set de bucătărie poate fi folosit atât în scop de afaceri, cât și în scop personal în propria casă.

„Mâncarea este baza unei bune calități a vieții – avem nevoie de o nutriție adecvată. Scopul meu este să fac viața oamenilor mai bună, mai sănătoasă și mai fericită.” Viziunile sale sunt transpuse în viața reală, deoarece bucătăriile Moley sunt instalate în prezent în case și afaceri din întreaga lume. Clienții bucătăriei automatizate provin dintr-un spectru larg care include antreprenori, vedete, dezvoltatori imobiliari, restauratori și hotelieri”, a declarat Mark Oleynik, CEO al Moley Robotics.

Soluția tehnică a bucătăriei robotizate
Mâna robotică cu cinci degete este una dintre caracteristicile cheie ale bucătăriei. Datorită senzorilor de la capătul brațelor, robotul poate simți presiunea asupra mâinii din diferite direcții, ceea ce asigură ținerea corectă a obiectelor și ingredientelor în mână.

Mâna robotică a fost dezvoltată în colaborare cu compania germană de robotică SCHUNK. Roboții colaborativi UR3 de la Universal Robots au contribuit, de asemenea, la realizarea acestei idei, deoarece erau suficient de agili și ușor de utilizat pentru a face față diferitelor cerințe ale procesului de gătit.

Un sistem de șine cu 3 axe permite realocarea dinamică a robotului în spațiul de operare al bucătărieiși utilizarea mai multor aparate precum plita, chiuveta și sistemele de depozitare. Ideea sistemului dedepozitare automată este că orice articol poate fi livrat automat în zona de gătit. Există mai mult de 50 de senzori în interiorul bucătăriei, care asigură un proces de gătit precis și elimină orice erori în mișcarea brațelor robotizate.

Bucătăria robotizată este capabilă să efectueze o secvență de aproximativ 30 de operațiuni, ceea ce îi permite să gătească peste 5.000 de rețete. Cea mai complexă mișcare pe care Moley a reușit-o este să întoarcă o friptură într-o tigaie. Deoarece friptura poate avea forme și dimensiuni variate, această mișcare a fost deosebit de dificil de învățat.

Bucătăria Moley are un sistem automat de curățare astfel încât robotul va curăța blatul înainte și după gătit, dezinfectând blatul și aerul din zona de gătit cu o lampă UV. În cazul în care s-a vărsat ceva dintr-un motiv oarecare, robotul este capabil să anuleze procesul datorită senzorilor aflați în bucătărie și în scurt timp să curețe mizeria chiar el.

Moley Robotics anticipează că prețurile produselor sale se vor reduce semnificativ în timp, deoarece volumul producțiilor este de așteptat să crească. Astăzi, prețul de vânzare cu amănuntul al bucătăriei robotizate Moley X începe de la 99.000 lire sterline. Compania plănuiește, de asemenea, să deschidă un showroom public, astfel încât această tehnologie futuristă să poată fi experimentată în persoană în viitorul apropiat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...