Medalie de aur pentru vinul organic produs de Domeniul Bogdan

Feteasca neagră Primordial 2020 Organic - vin produs în Dobrogea, la Domeniul Bogdan și semnat de regretatul oenolog francez Philippe Cambie - a primit recent o foarte importantă recunoaștere din partea ghidului franțuzesc de specialitate Gilbert & Gaillard, Marea Medalie de Aur.
Ion Dobreanu - sâm, 01 apr. 2023, 20:49
Medalie de aur pentru vinul organic produs de Domeniul Bogdan

Primordial este rezultat al colaborării oenologului francez cu antreprenorul român Bogdan Mihalcea, cel care a pus pe picioare Domeniul Bogdan, arată un comunicat de presă al producătorului.

„Eu cred că vinul trebuie să fie expresia propriului terroir: soarele, vântul, ploaia, pământul, oamenii, dar şi istorie, cultura şi povestea unui popor. Aşa s-a nascut Primordial. În sticla aceasta veţi descoperi o lume fascinantă, cu o tradiţie de mii de ani, din vestita zonă a Dobrogei“, declara în urmă cu câțiva ani cel supranumit „antrenorul viticultorilor”, Phillipe Cambie.

Domeniul Bogdan, primul producător din România care practică viticultură biodinamică, este afacerea unui antreprenor român, Bogdan Mihalcea, care a dorit să creeze vinuri naturale de excepție. Domeniul produce anual 350.000 litrii de vin iar 10% din producţia anuală  este exportată.

Viile sale au fost plantate în anul 2011, pe 154 ha situate în ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, în cunoscuta podgorie Murfatlar D.O.C., în apropiere de satul Peștera, zonă cu tradiție în cultivarea strugurilor încă din antichitate.

Respectând principiul că un vin foarte bun provine numai din struguri de foarte bună calitate,  antreprenorul a decis să cultive întreaga suprafață după principiile agriculturii biodinamice. Astfel a luat ființă prima fermă viticolă biodinamică din România, care în anul 2016 a obținut Certificarea de Ecologic a Domeniului Bogdan, de la Austria Bio Garantie, Organism de Inspecție si Certificare activ încă din 1994. În prezent, certificarea este garantată de Ecocert, iar începând cu anul 2022 Domeniul Bogdan este în curs de certificare Demeter.

Sistemele de certificare biodinamică sunt private și în concurență, dar pe lângă obținerea certificatului de apartenență la regimul agricol organic (certificarea organic sau bio) reglementat la nivel comunitar și internațional, în cazul “vinurilor biodinamice®” există și evaluarea organoleptică. Aceasta certifică și faptul că vinul este corect echilibrat și bun.

Calitatea vinurilor a primit recunoaștere internațională la unele dintre cele mai importante concursuri din domeniu: Millesime Bio, Chardonnay du Monde, Premiile Internaționale Decanter, Concursul Internațional de la Bruxelles, The organic Masters.

Gilbert & Gaillard este unul dintre ghidurile cheie ale vinurilor din Franța de mai bine de două decenii. Au fost publicate până în prezent peste 50 de ediții ale ghidului, cele mai recente ediții fiind în franceză, engleză, chineză și japoneză. Toate vinurile evaluate de echipa Gilbert & Gaillard sunt degustate în orb și notate pe o scară de 100 de puncte, populară la nivel internațional.

Te-ar mai putea interesa și
România „devine cloud”. Majoritatea companiilor din ţara noastră planifică adoptarea tehnologiilor de acest fel, în următorii doi ani – raport PwC
România „devine cloud”. Majoritatea companiilor din ţara noastră planifică adoptarea tehnologiilor de acest ...
Aproximativ trei sferturi dintre companiile din România (71,4%) au iniţiat implementarea cloud-ului fie pentru mai multe departamente, fie pentru anumite procese şi planifică o adoptare mai......
Lukaşenko: Există „arme nucleare pentru toţi”, dacă o altă ţară vrea să se alăture alianţei unei Uniuni Rusia-Belarus
Lukaşenko: Există „arme nucleare pentru toţi”, dacă o altă ţară vrea să se alăture alianţei unei Uniuni ...
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că dacă o altă ţară ar dori să se alăture unei Uniuni ruso-belaruse, ...
Liderul PPE, Manfred Weber, cere ca Turciei să-i fie retrasă oferta de aderare la UE
Liderul PPE, Manfred Weber, cere ca Turciei să-i fie retrasă oferta de aderare la UE
Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) - cel mai mare din Parlamentul European - consideră ...
Grevă profesori – Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi amânate, anunţă sindicatele din Educaţie
Grevă profesori – Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi amânate, anunţă sindicatele din Educaţie
Greva profesorilor a intrat în a doua săptămână, iar criza din Educație pare departe de a fi rezolvată. Nici sindicaliștii ...