Viorel Cataramă lansează un nou fond mutual, prin SAFI Invest

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)  a autorizat lansarea fondului deschis de investiţii SAFI Obligaţiuni, care va fi administrat de SAFI Invest, firma de spedcialitate a  omul de afaceri Viorel Cataramă. Fondul va investi în instrumente de venit fix, cu risc scăzut, potrivit Buletinului ASF.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 mart. 2014, 10:25
Viorel Cataramă lansează un nou fond mutual, prin SAFI Invest

Omul de afaceri Viorel Cataramă extinde activitatea firmei sale de administrare a investiţiilor, SAFI Invest, prin lansarea fondului deschis (mutual) de investiţii SAFI Obligaţiuni.

SAFI Invest este controlat de omul de afaceri Viorel Cataramă, care deţine direct peste 50% din acţiuni şi indirect, prin producătorul de mobilă Elvila (49%).

De SAFI este legat şi numele Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), primul fond mutual din România, înfiinţat în 1993, şi subiectul  unuia dintre cele mai mari scandaluri de pe piaţa de capital românească. A produs a doua cea mai mare panică după prăbuşirea schemei piramidale Caritas, pe fondul absenţei sau precarităţii reglementărilor şi ale supravegherii pieţei.

Fondul SAFI Obligațiuni va face plasamente mai ales în obligaţiuni şi alte instrumente cu venit fix şi risc scăzut.

Plasamentul în fonduri de obligaţiuni este cea mai la îndemână metodă de evitarea a pierderilor din cauza dobânzilor mici şi comisioanelor mari la depozitele bancare.

Fondurile de obligaţiuni sunt şi instrumente prin care micii investitori au acces la titlurile de stat, altfel prea scumpe.

Fondurile mutuale de obligaţiuni şi cele cu expunere substanţială pe obligaţiuni şi titlruide stat au astzras miliarde de lei de la populaţie în ultimii ani.

SAFI Obligațiuni „va putea deţine până la 100% din activele sale în valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare emise sau garantate de un stat membru, de una sau mai multe autorități publice locale ale acestuia sau de un organism public internaţional din care fac parte unul sau mai multe state membre ale Uniunii Europene sau aparținând spațiului Economic European, cu condiţia respectării principiului dispersiei riscului, respectiv deţinerea de valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare aferente a cel puţin 6 emisiuni diferite, cu condiţia ca valorile mobiliare şi instrumentele pieţei monetare de la oricare dintre emisiuni să nu depăşească 30% din totalul activelor fondului”, potrivit celui mai recent Buletin ASF.

SAFI Invest administrează şi Fondul Oamenilor de Afaceri (XFOA), un fond de investiţii de tip închis (fără emisiune continuă de tituri, ca fondurile mutuale), descendent al FMOA. 

Viorela Cataramă a folosit XFOA ca sursă de finanţare a companiei sale de mobilă, Elvila, în ale cărei acţiuni sunt plasaţi ceimai mulţi bani ai fondului.

XFOA este listat pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), îşi bazează performanţele pe patru societăţi de investiţii financiare (SIF).

 

Te-ar mai putea interesa și
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din ultima perioadă, a anunţat......
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...