Viorel Hrebenciuc ar fi pe lista românilor care au ascuns banii în Elveţia

Influentul lider PSD Viorel Hrebenciuc, arestat preventiv pentru corupţie, a deținut conturi secrete în Geneva, la filiala uneia dintre cele mai mari bănci din lume, conturi pe care le-a împărțit cu un personaj cheie din afacerea Megapower, scrie portalul de investigaţii Rise Project.
Economica.net - mar, 10 feb. 2015, 13:28
Viorel Hrebenciuc ar fi pe lista românilor care au ascuns banii în Elveţia

Printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără și demnitarul PSD, Viorel Hrebenciuc, reținut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, scriu cei de la Rise Project.

“Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut  acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.

Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărțit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 și în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanțelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.

Profilul secret și cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înființate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari.  Viorel Hrebenciuc nu a menționat aceste sume în declarația sa de avere” mai arată jurnaliştii de la Rise Project.

Citeşte continuarea investigaţiei pe Rise Project

Circa 220 de clienţi ai HSBC Elveţia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetăţenie sau paşaport românesc, potrivit unui raport care incriminează instituţia bancară că a ajutat organizaţii criminale şi traficanţi să-şi ţină secrete depozitele şi identitatea.

În funcţie de suma totală depozitată de clienţi în conturile HSBC din Elveţia în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39, din 203 ţări, valoarea conturilor românilor pe care instituţia bancară le-ar fi ţinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

Suma maximă dintr-un cont al unui client cu legături în România a fost, în perioada analizată, de 829,1 milioane de dolari, se arată în raport.

Potrivit documentului, HSBC Private Bank, filiala elveţiană a băncii britanice HSBC, a ajutat peste 100.000 de persoane şi companii din 203 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...