Virginica Dumitrescu şi Sorin Creţeanu fac câteva mii de apartamente pe 31,8 hectare de teren de pe strada Fabrica de Glucoză

Sorin Crețeanu (proprietarul Procema și Comnord), Virginica Dumitrescu (implicată în multe afaceri cu retrocedări de terenuri), avocata Maria-Magdalena Birișiu și companiile Novo Park Trei, controlată indirect de omul de afaceri Liviu Tudor, Ciad SRL (unde Virginica Dumitrescu e acționar cu 49,91%) și Metav S.A. vor să dezvolte un proiect mixt care va include pe lângă câteva mii de apartamente și birouri, o școală, o sală de sport, un hipermarket, un hotel, un club și chiar o biserică pe un teren de 31,8 hectare aflat între Șoseaua Fabrica de Glucoza și Bulevardul Petricani, pentru care au solicitat la începutul acestui an modificarea PUZ-ului obținut în 2018.
Răzvan Zamfir - mie, 09 sept. 2020, 18:22
Virginica Dumitrescu şi Sorin Creţeanu fac câteva mii de apartamente pe 31,8 hectare de teren de pe strada Fabrica de Glucoză

Terenul se află în imediata apropiere a Belvedere Residences, proiect inițiat de Puiu Popoviciu, refugiat acum la Londra, şi sub supravegherea poliţiei britanice, după ce a fost condamnat la 7 ani de închisoare în România, în dosarul Ferma Băneasa, și vândut ulterior către britanicii de la London Partners, care vor dezvolta și vor vinde fazele doi și trei ale proiectului.

Conform noii variante a proiectului, care va include câteva zeci de blocuri și câteva clădiri de birouri, realizată în decembrie 2019 de firma de arhitectură Antearh, terenul de 249.000 mp rămas după alocarea a 68.000 mp pentru construcția de străzi, va fi împărțit în 14 unități teritoriale, care vor include blocuri de apartamente de maximum 10 etaje și 40 de metri, birouri de 70 de metri, supermarket și hipermarket de maximum 2 etaje, club, biserică, dar și 80.000 mp de spații verzi.

Citește și: Primele gaze noi ies din Marea Neagră la sfârșitul lui 2021

Potrivit arhitectului Horațiu Șerban, cel care asigură planurile proiectului, sunt circa câteva sute de mii mp care ar putea fi construiți, dar în condițiile actuale de piață e complicat, rămâne de văzut. De altfel, Virginica Dumitrescu și Adrian Ciorobea au vândut o parte din teren, 1,7 hectare, mai exact, către Kaufland, care va construi, probabil din 2021, un hipermarket.

„Dezvoltarea unei unități teritoriale consumă între unul și doi ani, deci dezvoltarea proiectului s-ar putea extinde pe foarte mulți ani, poate 7, poate 10, poate chiar mai mult și, evident, în mai multe faze de construcție”, spune Horațiu Șerban de la Antearh.

Citește și: Doosan a vândut IMGB. Plaforma de 540.000 mp a fost cumpărată de SIF Banat-Crișana

Virginica Dumitrescu și Adrian Ciorobea, controlează împreună atât Ciad S.R.L., unde au câte 49,91% dintre acțiuni, conform Termene.ro, dar sunt cunoscuți și pentru cumpărarea mai multor drepturi litigioase pentru terenuri aflate în procedură de retrocedare. Aceștia au devenit celebri datorită unui schimb de terenuri din 2005 când au cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorii de drept ai unui teren de 9,3 hectare care se afla pe fundul Lacului Plumbuita și în Parcul Plumbuita.

Deoarece nu li s-a putut retroceda parcul și lacul, au primit în compensare un teren de 23,4 hectare, de aproape trei ori mai mare decât cel retrocedat, pe strada Fabrica de Glucoză, nr. 6-8. Punerea în posesie a fost făcută de primarul interimar de la vremea respectiva, Răzvan Murgeanu, prin Dispoziția nr. 4.175 din 04.04.2005.

O parte din acest teren, circa 8.000 mp, a fost expropriat de primarie cu 41,4 milioane lei pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, iar restul va fi dezvoltat alături de alte cinci loturi de teren, care vor ajunge împreună la peste 318.000 mp, dintre care peste 68.000 mp vor fi cedați pentru realizarea de străzi în noul proiect, iar pentru construcția efectivă mai sunt la dispoziția investitorilor circa 249.000 mp.

De altfel, potrivit presei vremii, între 2005 și 2013,  Virginica Dumitrescu și Adrian Ciorobea au fost implicați și în retrocedarea moșiei Ghica, a Casei Oamenilor de Știință sau în scandalul Moara lui Asan.

În schimb, omul de afaceri Sorin Crețeanu, discretul proprietar al producătorului de materiale de construcții Procema și al constructorului Comnord, se pregătește să înceapă dezvoltarea unui imobil cu locuințe de lux peste drum de ansamblul rezidențial Stejarii al lui Ion Țiriac, alături de proiectul gigant din strada Fabrica de Glucoză, deși a mai fost implicat, în trecut, în dezvoltarea complexului Ten Blocks, cu 420 de apartamente, din cartierul bucureștean Militari sau a proiectului Băneasa Rezidențial, unde a fost partener cu Gabriel Popoviciu și Radu Dimofte. 

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...