Vlad Voiculescu: Vom fi afectati de încetinirea ritmului de livrare a vaccinului anti-Covid-19. Medicii de familie vor primi 30 de lei pe vaccin

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat vineri că şi România va fi afectată de încetinirea ritmului de livrare a dozelor de vaccin anti-COVID de către producătorul Pfizer, dar campania de vaccinare va continua, având în vedere că ţara noastră dispune de o rezervă de doze.
Economica.net - vin, 15 ian. 2021, 17:16
Vlad Voiculescu: Vom fi afectati de încetinirea ritmului de livrare a vaccinului anti-Covid-19. Medicii de familie vor primi 30 de lei pe vaccin

„Şi România va fi afectată, livrările în următoarele trei săptămâni vor fi micşorate. Vom putea continua această campanie, pentru că în acest moment avem o oarecare rezervă, care, pe de-o parte, ne asigură acel rapel de care au nevoie cei care s-au vaccinat deja cu prima doză şi avem, de asemenea, o rezervă de circa 100.000 de vaccinuri. Cu această rezervă şi cu vaccinurile pe care le mai primim putem merge mai departe. Nu la viteza pe care ne-am dori-o. Menţionez încă odată: principala problemă pe care o să o avem în perioada următoare nu va fi viteza cu care vaccinăm, ci va fi numărul de vaccinuri. Şi asta nu e o problemă a României, e o problemă la nivel european şi la nivel global”, a declarat Vlad Voiculescu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Laboratorul american Pfizer a confirmat vineri că livrările sale de vaccinuri vor încetini la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie, timp pentru a face modificări în procesul de producţie şi, astfel, pentru a creşte ritmul pentru următoarele săptămâni, relatează AFP.

”Pfizer lucrează din greu pentru a furniza mai multe doze decât era prevăzut iniţial anul acesta, cu un nou obiectiv declarat de două miliarde de doze în 2021”, a justificat grupul american într-un mesaj trimis AFP.

30 de lei pe vaccin pentru medicii de familie

Vocilescu a mai spus că medicii de familie vor fi plătiţi cu cel puţin 30 de lei pentru fiecare pacient pe care îl programează pentru vaccinarea anti-COVID, cei imunizaţi urmând să fie supravegheaţi de medicul de familie şi ulterior.

Am stabilit o formă de remunerare a celor mai importanţi vectori de comunicare şi de convingere a românilor în perioada următoare, şi anume medicii de familie. Ne bazăm pe ei să vorbească cu oamenii, să îi informeze, să le stea la dispoziţie pentru orice informaţie au nevoie. (…) Pentru perioada următoare ne bazăm pe medicii de familie să informeze, să programeze în platforma de programare pacienţii pe care îi au pe listă şi să se asigure că ei vin la vaccinare şi că le stau la dispoziţie şi după vaccinare pentru orice reacţii adverse. (…) În perioada următoare, muncă suplimentară, vorbim de programare, de informare şi monitorizarea pacienţilor. Această plată despre care vorbesc va fi de 30 de lei pentru fiecare pacient pentru acest serviciu acolo unde medicul de familie îl programează pe pacient, merge pacientul şi se vaccinează şi unde toate lucrurile se petrec în regulă”, a explicat Voiculescu.

El a adăugat că suma va creşte la 50 de lei dacă din lista de pacienţi eligibili pentru vaccinare se trece de 50% sau la 60 de lei la o reuşită a medicilor familie de peste 60%.

Remuneraţia pentru cei care vor vaccina anti-COVID pe românani

Guvernul a stabilit remuneraţia pentru cei care vor vaccina anti-COVID populaţia României în următoarele luni, medicii care vor lucra în afara programului de lucru urmând să primească 90 de lei/oră, asistenţii medicali – 45 de lei/oră şi registratorii – 20 de lei/oră, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Am adoptat o ordonanţă de urgenţă importantă, o ordonanţă de urgenţă care va merge către Consiliul Legislativ şi va fi publicată cât de curând. În ordonanţa de urgenţă stabilim un lucru extrem de important, şi anume felul în care vor fi remuneraţi cei care vor vaccina populaţia României în următoarele luni. Astfel, cei care vor fi în centrele de vaccinare şi nu vor fi detaşaţi sau delegaţi, deci cei care muncesc practic în afara programului, şi aş vrea să subliniez lucrul ăsta, cei care muncesc în afara programului de lucru vor fi remuneraţi cu o sumă de 90 de lei/oră dacă este vorba de medici, cu 45 de lei/oră dacă este vorba de asistenţi medicali şi cu 20 de lei pe oră dacă este vorba de registratori. Vorbim de sume brute, lucrul acesta a fost stabilit prin această ordonanţă de urgenţă”, a explicat Vlad Voiculescu la Palatul Victoria.

Persoanele cu handicap și cele fără adăpost, în etapa a doua a vaccinării

Voiculescu a precizat că persoanele fără adăpost şi cele cu handicap vor intra în etapa a doua de vaccinare anti-COVID.

„Hotărârea de guvern de modificare a strategiei naţionale de vaccinare va intra pe agenda Guvernului săptămâna viitoare şi pot să vă spun că vor fi anumite modificări. În etapa a doua de vaccinare vor intra persoane vulnerabile, precum oamenii fără adăpost, precum persoanele cu handicap, la fel şi cei care trăiesc sub acelaşi acoperiş şi cei care îi îngrijesc”, a spus Voiculescu.

El a adăugat că aceste două categorii de persoane care vor fi incluse în etapa a doua din strategia de vaccinare vor avea acces imediat la vaccinare.

Întrebat dacă personalul navigant şi cel care lucrează în supermarketuri şi bănci vor fi introduse în etapa a doua de vaccinare, Voiculescu a răspuns: „Este o discuţie şi am primit multe scrisori în aceste zile. Foarte multe categorii profesionale argumentează că munca lor este esenţială şi este, cu siguranţă, în multe feluri, dar trebuie să existe o limitare, pentru că avem nevoie să ne vaccinăm bunicii şi avem nevoie să îi vaccinăm pe cei cu boli cronice. Cu alte cuvinte, avem nevoie să îi vaccinăm în primul rând pe cei mai vulnerabili dintre noi. Dacă vom vaccina bancherii, îi vom vaccina în acelaşi timp pe cei care vând în pieţe, vom vaccina în acelaşi timp frizerii, pentru că din punctul nostru de vedere, cel puţin din punct de vedere medical, intră în aceeaşi categorie”.

Școlile vor fi deschise în anumite condiții

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că şcolile vor fi deschise pe 8 februarie „în anumite condiţii de siguranţă şi în anumite condiţii epidemiologice” şi a menţionat că vor fi luate o serie de „măsuri de precauţie”, cum ar fi vaccinarea personalului din învăţământ şi testarea persoanelor simptomatice şi a contacţilor celor identificaţi pozitiv cu COVID-19.

„Preşedintele a anunţat ieri că, la începutul lunii februarie, de pe 8 februarie vor fi redeschise şcolile. Vor fi deschise şcolile, sigur, în anumite condiţii de siguranţă şi în anumite condiţii epidemiologice. Mai precis, dacă trendul rămâne acelaşi pe care-l vedem astăzi, respectiv dacă lucrurile chiar se îmbunătăţesc – nu e o garanţie, dar e o promisiune că dacă evoluţia lucrurilor ne permite lucrul acesta, atunci e un obiectiv pentru acest Guvern să redeschidă şcolile”, a explicat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a făcut referire la mai multe „măsuri de precauţie” pentru redeschiderea şcolilor.

„Nu o vom face fără măsuri de precauţie şi între măsurile de precauţie vor fi următoarele: vaccinarea personalului din învăţământ, vaccinarea învăţătorilor, vaccinarea profesorilor. Tot personalul din învăţământ este în etapa a II-a de vaccinare, etapă deschisă astăzi. Al doilea lucru, a doua măsură pe care o luăm este testarea tuturor persoanelor simptomatice şi a tuturor persoanelor care sunt contacţi ai celor identificaţi pozitiv cu COVID-19. Cu alte cuvine, dacă cineva apare într-o anchetă epidemiologică şi intră în contact cu altcineva din şcoală sau lucrează în acea şcoală, va fi imediat testat. Va fi testat cu teste antigen, fie că este copil, fie că este adult. De asemenea, oricine are simptome va fi testat. Dacă un copil dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toţi copiii vor fi testaţi”, a mai declarat Voiculescu.

El a precizat că, totodată, la nivelul Ministerului Sănătăţii se lucrează în această perioadă la „un ghid de bune practici pentru şcoli”.

„Un ghid de bune practici care să ne asigure că cele mai bune măsuri sunt luate, încă de pe acum, pentru începerea şcolii, de pe 8 februarie. Şi, sigur, toate celelalte măsuri care au fost luate înainte în şcoli vor fi acum şi mai strict supravegheate şi încurajate de către autorităţile publice centrale şi locale. Vorbesc de decalarea programului şcolar, asigurarea distanţării, purtarea corectă a măştii, igiena mâinilor şi aşa mai departe”, a subliniat Voiculescu.

Despre vaccinul antigripal

„Orice persoană se poate vaccina antigripal, fie că are sau nu asigurare de sănătate”, a spus Voiculescu.

Joi, Voiculescu afirma că a aprobat extinderea campaniei de vaccinare antigripală anuală pentru toate grupele populaţionale, fără a mai exista o prioritizare impusă de grupele de risc.

Standarde de cost pentru banii returnaţi primăriilor

Vlad Voiculescu a anunţat că rambursarea de către minister a sumelor care vor fi cheltuite de autorităţile locale pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare anti-COVID se va face în baza unor standarde de cost.

„Vor exista standarde de cost. Am văzut o estimare – e adevărat, mai veche – care avea nişte sume care mă fac să cred că unii primari îşi imaginau că pot construi în loc de centre de vaccinare un stadion sau un cinematograf pe care să-l folosească pentru vaccinare şi apoi să-l păstreze. Nu va fi cazul, vom avea nişte standarde de cost şi sunt sigur că toată lumea va fi, atunci când e vorba de viaţa oamenilor, toată lumea va fi rezonabilă. Deci, vor exista standarde de cost, deci o sumă limită care va putea fi rambursată de către Ministerul Sănătăţii din bugetul de stat pentru primării şi alte autorităţi”, a declarat Vlad Voiculescu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat dacă există „un prag maxim” legat de sumele pe care le vor primi autorităţile locale pentru organizarea centrelor de vaccinare.

Ministrul Sănătăţii a precizat, întrebat care ar fi suma maximă în opinia sa, că „încă se calculează”.

„Încercăm să găsim o formulă care să fie mulţumitoare pentru toată lumea şi să meargă de la standarde minime până la standarde, aşa, de oraş frumos”, a mai declarat Voiculescu.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...