Vladimir Putin va efectua o vizită în Iran la mijlocul lunii august – presă

Preşedintele rus Vladimir Putin va merge în Iran la mijlocul lunii august, la puţin timp după învestirea noului preşedinte iranian Hassan Rohani, cu scopul de a încerca să relanseze negocierile privind dosarul nuclear iranian, a anunţat miercuri cotidianul rus Kommersant, citat de AFP.
Economica.net - mie, 24 iul. 2013, 12:03
Vladimir Putin va efectua o vizită în Iran la mijlocul lunii august - presă

„Vizita este prevăzută pentru (perioada) 12-13 august”, a declarat o sursă apropiată Ministerului iranian de Externe, citată de publicaţie.

„Kremlinul ia în calcul să profite de sosirea la putere a noului preşedinte Hassan Rohani pentru a relansa negocierile privind programul nuclear iranian, care sunt într-un punct mort”, scrie cotidianul, citând surse informate în legătură cu pregătirea vizitei.

Clericul moderat Hassan Rohani, care a promis în timpul campaniei electorale mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul, urmează să fie învestit, pe 3 august, în funcţia de preşedinte al Iranului.

Rusia şi Statele Unite s-au declarat „prudent optimiste” în legătură cu dosarul nuclear iranian, după alegerea lui Rohani în iunie. Preşedintele rus a admis că ar exista speranţe privind „noi oportunităţi pentru rezolvarea problemei nucleare iraniene”.

Discuţiile dintre Teheran şi Grupul 5+1 (Rusia, Statele Unite, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) oscilează de mai mulţi ani cu privire la problema suspendării îmbogăţirii uraniului în Iran. O ultimă reuniune în acest sens, desfăşurată în Kazahstan, s-a soldat cu un eşec.

Occidentalii suspectează Iranul că intenţionează să creeze o bombă atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Vizita lui Putin în Iran, o premieră începând din 2007, „va permite să vedem dacă noile autorităţi iraniene sunt pregătite să facă mai multe eforturi pentru a lua în calcul cerinţele comunităţii internaţionale”, a declarat o sursă diplomatică rusă, citată de Kommersant.

Misiunea lui Putin riscă însă să fie „complicată” de liderul suprem iranian Ali Khamenei, primul personaj al regimului, care are ultimul cuvânt cu privire la problemele politice şi economice ale ţării, a adăugat această sursă.

Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a anunţat că nu poate să „confirme pentru moment” informaţiile privind efectuarea acestei vizite.

Republica Islamică este afectată de o serie de sancţiuni ale ONU, consolidate unilateral de un embargo bancar şi petrolier al UE şi Statelor Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...