Vodafone majorează tarifele pentru clienții de telefonie mobilă din România. Cât vei plăti în plus și ce explicații dă compania

Vodafone România, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicații de pe piața locală, își anunță clienții că le va scumpi serviciile începând cu 1 ianuarie 2023, ca urmare a majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi costurile legate de chirii, întreținere, mentenanță, combustibil etc.).
Lidia Neagu - mar, 29 nov. 2022, 17:57
Vodafone majorează tarifele pentru clienții de telefonie mobilă din România. Cât vei plăti în plus și ce explicații dă compania

Aceasta este ce-a de a doua scumpire pe care operatorul o anunță în ultima perioadă, după ce în luna septembrie și-a notificat clienții că le va majora abonamentul lunar cu un euro. Potrivit reprezentanților Vodafone, abonaților cărora li s-au scumpit subscripțiile în luna septembrie vor fi acum scutiți de noua majorare a tarifelor.

Actuala scumpire va fi mai mare, respectiv de 1,2 euro, TVA inclus, după cum se poate vedea în notificarea trimisă unora dintre abonați. În notificarea trimisă clienților, Vodafone România justifică majorarea de preț prin dorința de a oferi ”servicii de cea mai buna calitate pe care sa te poți baza” și ”ca o consecință a majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi costurile legate de chirii, întreținere, mentenanță, combustibil etc)”.

Reacția companiei

Într-o reacție trimisă ECONOMICA.NET, Vodafone spune că scumpirea este determinată de creșterea generalizată a prețurilor. Iată răspunsul integral al companiei trimis redacției:

„Creșterea generalizată a prețurilor a determinat necesitatea ajustării costurilor și în cazul serviciilor de telecomunicații. Astfel, pentru a putea asigura același nivel de calitate a serviciilor noastre, ca urmare a creșterii costurilor asociate furnizării lor (cum ar fi cele la carburanți, chirii, materii prime etc), am ajustat cu 1,2 euro prețurile abonamentelor de servicii mobile. Notificarea de ajustare a prețurilor abonamentelor transmisă astăzi a vizat o bază de clienți diferită față de cea notificată în septembrie. Astfel, nu este vorba de o nouă ajustare de cost, ci de aceeași ajustare aplicată și în septembrie, dar comunicată unei baze de clienți diferite. Informații complete legate de modificările contractuale inițiate sunt disponibile pe: https://myvdf.ro/3AQPcwh.”

În acest context, este foarte posibil ca și ceilalți operatori de pe piață, să opereze scumpiri similare în următoarea perioadă. De altfel, Orange a scumpit cu un euro unele abonamentele în această vară, și a oferit un bonus de 20 GB de internet pe mobil pe lună pentru a compensa mărirea de preț. Și Telekom România și-a notificat clienții persoane juridice că va crește prețul abonamentelor cu până la 4 euro începând din luna octombrie.

De asemenea, Vodafone România mai informează clienții despre introducerea unei noi clauze la contract care va include indexarea anuală a prețurilor în conformitate cu rata inflației. Astfel, compania poate modifica anual preţul abonamentului cu până la 3%.

”Pentru că inflația este un factor esențial în mecanismul de creare a prețurilor pentru toate bunurile și serviciile, contractul se completează cu o clauză de indexare anuală a prețului serviciilor în conformitate cu indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an din valoarea serviciilor”.

Totodată, tarifele standard naționale de voce, SMS și date se modifică astfel: 0,2 EUR/ minut si 0,05 EUR/ SMS către orice rețea națională; 5 EUR/ 5GB internet pe mobil național (indiferent de traficul consumat din totalul de 5GB). Tarifele conțin TVA și sunt aplicabile pentru abonamentele cu beneficii limitate. Tarifele de roaming în țările din afara Spațiului Economic European (non SEE) se modifică în conformitate cu informațiile din tabelul de mai jos. Pentru traficul de internet pe mobil și apelurile de voce primite și efectuate tarifarea se face pe bază de pachet. Tariful se aplică de la prima inițiere a unei sesiuni de date, respectiv apel de voce până la epuizarea pachetului. După epuizarea unui pachet se activează automat unul nou.

Vodafone România a cumpărat spectru în cadrul licitației 5G, organizată de ANCOM, la mijlocul lunii noiembrie, respectiv 1 bloc de 2×5 MHz în banda de 700 MHz FDD și 10 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz, urmând să achite statului 122,5 milioane de euro ca taxă de licență.

Potrivit reprezentaților ANCOM, Vodafone România este cel mai afectat operator de interzicerea echipamentelor realizate de Huawei, pe care va fi nevoit să le înlocuiască.

Baza de clienți a companiei a a ajuns la 11,1 milioane la 31 martie 2022 și include clienții serviciilor mobile și fixe, precum și ai soluțiilor IoT.

Te-ar mai putea interesa și
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt în vigoare
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt ...
Şase furnizori de motoare, între care Honda, s-au înscris la startul sezonului 2026 din Formula 1, care va avea un nou regulament privind motoarele, conform unei liste publicate vineri de......
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale ...
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...