Volkswagen ar putea opta pentru Slovacia în loc de Turcia pentru producţia modelului Passat – Automotive News Europe

Grupul Volkswagen ar putea decide să producă în viitor modelul Passat în Slovacia în loc să-l fabrice în noua uzină din Turcia, au declarat pentru Automotive News Europe surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 28 oct. 2019, 12:02
Volkswagen ar putea opta pentru Slovacia în loc de Turcia pentru producţia modelului Passat - Automotive News Europe

În prezent, modelul Passat de dimensiuni medii este produs la fabrica din Emden, Germania, dar VW are nevoie de o nouă locaţie, deoarece unitatea este modernizată pentru a fabrica în exclusivitate modele electrice.

Consiliul de Supervizare al Volkswagen ar urma să se întâlnească săptămâna aceasta pentru a decide dacă va merge înainte cu investiţia din Turcia, în valoare de 1,3 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari).

Compania a amânat decizia finală privind construirea unei fabrici în Turcia, a anunţat luna aceasta un purtător de cuvânt al producătorului auto german, pe fondul criticilor internaţionale la adresa operaţiunilor militare derulate de Ankara în Siria şi al temerilor legate de efectele potenţiale asupra imaginii VW.

VW trebuie să ia rapid o decizie deoarece unitatea din Turcia ar urma să-şi înceapă activitatea în octombrie 2022 când fabrica din va trece la fabricarea maşinilor exclusiv electrice.

O soluţie analizată de conducere ar fi mutarea producţiei Passat la gigantica fabrică a VW din Bratislava, Slovacia, au declarat sursele pentru Automobilwoche, o publicaţie care face parte din brandul Automotive News Europe.

În prezent, la uzina din Slovacia sunt fabricate VW Touareg şi Audi Q7, SUV-uri şi VW Up, Seat Mii şi Skoda Citigo. Ultimele două se confruntă cu un declin al vânzărilor şi ar putea fi scoase din producţie, ceea ce ar elibera locul pentru Passat, susţin sursele.

Premierul landului Saxonia Inferioară, care este şi membru al Consiliului de Supervizare al Volkswagen, a declarat că se opune alegerii Turciei pentru noua fabrică VW. Landul Saxonia Inferioară are o poziţie importantă în cadrul grupului auto, deţinând o participaţie de 20%.

Volkswagen analizase mai multe posibile locaţii pentru noua sa uzină din Europa de Est, inclusiv România, Serbia şi Bulgaria, dar până la urmă grupul german a optat pentru Turcia. În Manisa, la 40 km de oraşul Izmir, ar fi urmat să se construiască o fabrică cu o capacitate anuală de producţie de 300.000 de vehicule.

Sursele au precizat că deja VW a decis să mute o parte din producţia SUV-urilor Skoda Karoq la Bratislava.

Volkswagen nu caută locaţii alternative în timp ce îşi evaluează planurile de construire a unei noi fabrici în Turcia, a afirmat săptămâna trecută Andreas Tostmann, şef de producţie la VW, transmite Reuters.

„Urmărim evoluţiile. Planurile pentru Turcia sunt în prezent în aşteptare. Nu căutăm în mod activ locaţii alternative „, a declarat Tostmann.

Cel mai mare producător auto din lume nu reuşeşte să-şi depăşească rivalii din Asia din cauza costurilor ridicate cu forţa de muncă la fabricile sale din Europa Occidentală, ceea ce a determinat o schimbare de direcţie, spre Europa de Est.

Volkswagen are uzine în regiune, care produc pentru diferitele sale branduri, în Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria şi Bosnia-Herţegovina.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Proiect de declaraţie a Parlamentului privind sprijinirea demersurilor de atragere a investiţiei Volkswagen, depus de PSD

Un proiect de declaraţie a Parlamentului privind sprijinirea demersurilor pentru atragerea investiţiei grupului Volkswagen în România a fost depus luni de către grupul PSD la Birourile permanente reunite.

Precizarea a fost făcută de către ministrul demis al Mediului de Afaceri, Radu Ştefan Oprea, în contextul în care europarlamentarul Gheorghe Falcă a declarat recent că Volkswagen a analizat municipiul Arad ca variantă pentru amplasarea unei fabrici Skoda în regiune, variantă luată în calcul după ce compania a anunţat că amână decizia privind construirea fabricii în Turcia.

„Astăzi, sub semnătura liderilor de grup PSD din Cameră şi Senat, a fost depus în atenţia Birourilor permanente reunite un proiect de declaraţie a Parlamentului pentru sprijinirea demersurilor pentru atragerea investiţiei grupului Volkswagen în România. De ce se întâmplă lucrul acesta? Pentru că în spaţiul public au apărut în ultima perioadă discuţii despre această investiţie strategică. Am fost extrem de activi, am fost întotdeauna cu cel puţin o lună şi jumătate, dacă nu două, în faţa tuturor competitorilor când am făcut lobby-ul necesar pentru ca această investiţie să fie în România. Procesul de selecţie a locaţiilor a fost unul transparent. Şase locaţii au intrat într-o listă scurtă, apoi două. Şi a fost selectată una. A existat grup de lucru interministerial care a lucrat la oferta de ţară şi dintre statele membre UE vă pot spune că este cea mai competitivă ofertă”, a declarat Radu Ştefan Oprea.

El a mai precizat că reprezentanţii autorităţilor române şi cei ai VW au avut o şedinţă de lucru la Arad, unde a fost prezentat potenţialul zonei respective, iar ulterior Guvernul a transmis oferta de ţară. Totodată, a arătat că VW are deja o listă scurtă cu amplasamente vizate, iar România şi Bulgaria figurează pe această listă. Radu Ştefan Oprea a adăugat însă că, în cazul României, zona luată în calcul este una cu „intensitate a ajutorului de stat, în conformitate cu normele europene”, mai mare decât cea din Bulgaria.

„Într-o primă etapă a fost selectată Turcia, pentru că au făcut o ofertă care nu putea să fie egalată de către un stat membru. Avem anumite rigori pe care trebuie să le îndeplinim, însă au fost declaraţii publice referitoare la faptul că în acest moment dezvoltarea proiectului în Turcia este îngheţată. Şi atunci, credem că o astfel de declaraţie a Parlamentului, în această etapă în care se află România astăzi din punct de vedere al democraţiei, este foarte utilă, pentru că poate să aducă acea capacitate instituţională de a ne poziţiona, din nou, pentru această investiţie”, a spus Radu Ştefan Oprea.

Pe de altă parte, el a subliniat că, atunci când este vorba despre proiecte strategice, reprezentanţii României trebuie să vorbească „aceeaşi limbă” sau să păstreze confidenţialitatea, dacă acest lucru e necesar.

„Probabil că dacă domnul europarlamentar Falcă nu ar fi venit să facă declaraţii publice, nu aş fi venit şi eu să fac această declaraţie astăzi”, a spus Radu Ştefan Oprea.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...