Volumul creditelor neperformante va continua să crească în lipsa împrumuturilor noi – CITR

Creditele neperformante vor continua să crească dacă expunerea băncilor se menţine scăzută, deoarece companiile care trec printr-un proces de restructurare nu pot fi menţinute pe piaţă fără acces la "bani proaspeţi", potrivit lui Andrei Cionca, founding associate Casa de Insolvenţă Transilvania.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 09:33
Volumul creditelor neperformante va continua să crească în lipsa împrumuturilor noi - CITR

„Potrivit datelor BNR, în timp ce expunerea băncilor rămâne constantă sau chiar se reduce, nivelul creditelor restante creşte constant. Nu putem însănătoşi o companie dacă nu ajunge la «fresh money» (bani proaspeţi, n.r.). După ce ai restructurat compania, când trebuie repornită nu găseşti fresh money. Scăderea expunerii băncilor va duce la creşterea volumului creditelor neperformante”, a spus Cionca la o conferinţă pe tema insolvenţei.

Totodată, reprezentantul CITR a adăugat că în lipsa surselor de finanţare, aceste companii sunt ţinte ieftine de preluare de către competitori străini.

El a reiterat iniţiativa companiei pe care o reprezintă de a crea un fond care să investească în companiile în restructurare, cu un capital iniţial de 10 milioane de euro.

„Vom avea astfel acces la bani. În prezent suntem într-un cerc vicios, chiar dacă restructurezi nu ai capitalul de care ai nevoie. Totodată, se pot face retructurări şi în afara insolvenţei”, a explicat Cionca.

Potrivit datelor Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă, prezentate de Cionca, la finele lunii martie masa credală naţională, adică valoarea datoriilor la nivel naţional, se ridică la 131,67 miliarde de lei, respectiv 30 miliarde de euro.

„Este o sumă impresionantă care ne determină să găsim soluţii astfel încât să se diminueze. Trebuie analizat cât din această sumă este expunere pe stat şi dacă ne uităm că doar din Oltchim şi Hidroelectrica cumulează circa 1,5 miliarde de euro”, a adăugat reprezentantul CITR.

El a arătat că având în vedere companiile pe care le are în portofoliu CITR, cu active de circa 500 milioane de euro şi datorii de 2 miliarde de euro, gradul de acoperire a datoriilor din active a companiilor în insolvenţă se ridică la 25%, nivel similar cu cel din Uniunea Europeană.

„Dacă gradul de acoperire a datoriilor din active este similar cu cel din UE, mult mai redusă este rata de succes în România faţă de cea din UE, respectiv 4-6% faţă de 20% şi asta din cauza mecanismelor de restructurare mult mai dezvoltate în Europa”, a adăugat Cionca.

Astfel, în România, din 30.000 de insolvenţe, doar 1.000 de firme sunt restructurate, restul sfârşind în faliment.

Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în prezent la buletinul procedurilor de insolvenţă sunt înregistrare 126.219 de dosare de insolvenţă finalizate şi în derulare, în diverse stadii, din care 92.589 de proceduri de faliment.

Domeniile de activitate afectate au fost construcţiile, industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata, transporturile, hoteluri şi restaurante, imobiliare şi agricultura.

În 2013, până în prezent, potrivit ONRC au fost înregistrate 12.798 de insolvenţe, din care peste 9.900 falimente.

Te-ar mai putea interesa și
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare, nu doar de "net zero", ci şi de zero poluare şi stoparea......
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a prezentat miercuri imagini de pe șantierul Drumului Expres – ...
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie ...
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din ...