Volumul lucrărilor de construcţii, în scădere în primele opt luni ale anului

Volumul lucrărilor de construcţii în primele opt luni ale anului a scăzut faţă de perioada similară din 2017 ca serie brută cu 4,6% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,6%, potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 15 oct. 2018, 06:32
Volumul lucrărilor de construcţii, în scădere în primele opt luni ale anului

În luna august 2018, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,4%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii s-a redus ca serie brută cu 10,3% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,9%.

Potrivit INS, în primele opt luni, raportat la perioada similară din 2017, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 4,6%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-8,3%). Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+2,2%). Pe obiecte de construcţii, au scăzut clădirile rezidenţiale cu 31% şi clădirile nerezidenţiale cu 0,1%. Creştere s-a consemnat la construcţiile inginereşti (+9,6%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 2,6%. Pe elemente de structură s-a înregistrat scădere la lucrările de construcţii noi, cu 5,4%. Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu 5,1%, şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 2,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 28,8%. Creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,7%, respectiv cu 1,9%.

În august 2018, comparativ cu iulie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a urcat ca serie brută cu 5,0%, creştere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,5%. Scădere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 1,0%. Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 15,3%, şi la clădirile rezidenţiale cu 2,3%. Scădere s-a înregistrat la clădirile nerezidenţiale cu 11,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în august 2018, comparativ cu luna precedentă, pe total cu 1,4%, creştere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,3%. Scăderi au fost la lucrările de reparaţii capitale cu 9,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 1,0%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 7,0% şi la clădirile rezidenţiale cu 0,7%. Scădere s-a înregistrat la clădirile nerezidenţiale cu 10,7%.

În august 2018 comparativ cu august 2017, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 10,3%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 16,2% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 1,1%. Creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 12,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 42,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 14,8%. Creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti cu 12,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 8,9%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 14,7% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 2,1%. S-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 13,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: clădirile rezidenţiale cu 41,9% şi la clădirile nerezidenţiale cu 13,5%. Creştere a fost la lucrările de construcţii inginereşti cu 12,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...