„Vrem vaccinurile pe care le-am comandat”, insistă Londra după disputa între UE şi AstraZeneca

Autorităţile din Regatul Unit au declarat joi că trebuie să primească toate vaccinurile anti-COVID-19 pe care le-au comandat şi plătit, după ce UE a cerut companiei AstraZeneca să redirecţioneze din Marea Britanie o parte din serurile dezvoltate de aceasta în parteneriat cu Universitatea Oxford, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 28 ian. 2021, 10:28

Uniunea Europeană – aflată cu mult în urma SUA, Chinei şi Marii Britanii în ceea ce priveşte vaccinarea – a cerut AstraZeneca să explice cum va furniza blocului comunitar dozele de vaccin anti-COVID-19 rezervate de la fabrici din Europa şi Marea Britanie.

AstraZeneca, cu sediul la Cambridge, în Anglia, a propus decalarea unor livrări ale vaccinului său către UE, care a cerut fabricantului de medicamente să redirecţioneze – dacă poate – un număr de doze din Marea Britanie pentru a compensa deficitul în aprovizionare.

„Cred că trebuie să ne asigurăm că se face livrarea vaccinurilor, care au fost comandate şi achitate, cumpărate pentru cei din Marea Britanie”, a declarat ministrul de stat Michael Gove, pentru postul LBC Radio.

„Prioritatea noastră trebuie să fie să ne asigurăm că oamenii din ţara noastră, care sunt vulnerabili şi pe care i-am vizat pentru vaccinare, vor primi vaccinul”, a spus Gove.

Întrebat de mai multe ori de BBC dacă guvernul britanic va împiedica AstraZeneca să redirecţioneze livrările de vaccinuri esenţiale din Marea Britanie spre UE, Gove a spus că principalul este ca Marea Britanie să-şi primească comenzile, aşa cum a fost prevăzut, şi la timp.

„Este cazul ca aprovizionările care au fost planificate, plătite şi programate să continue”, a declarat Gove pentru BBC. „Absolut, nu va exista nicio întrerupere în acest sens”, a adăugat el.

„Dar, din nou, cred că abordarea corectă pe care trebuie să o avem cu prietenii noştri din Europa este să ne asigurăm că promovăm un dialog cooperant pentru a vedea cum putem face tot ce putem pentru a ajuta”, a spus el.

Premierul britanic a declarat miercuri că ar fi fost „mare păcat” dacă Regatul Unit ar fi rămas în programul de vaccinare al Uniunii Europene, mai degrabă decât să-şi pună în aplicare propriul plan.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a opri transferul din Italia spre Australia a 250.000 de doze de ser de la...
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor ...
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...