„Vrem vaccinurile pe care le-am comandat”, insistă Londra după disputa între UE şi AstraZeneca

Autorităţile din Regatul Unit au declarat joi că trebuie să primească toate vaccinurile anti-COVID-19 pe care le-au comandat şi plătit, după ce UE a cerut companiei AstraZeneca să redirecţioneze din Marea Britanie o parte din serurile dezvoltate de aceasta în parteneriat cu Universitatea Oxford, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 28 ian. 2021, 10:28

Uniunea Europeană – aflată cu mult în urma SUA, Chinei şi Marii Britanii în ceea ce priveşte vaccinarea – a cerut AstraZeneca să explice cum va furniza blocului comunitar dozele de vaccin anti-COVID-19 rezervate de la fabrici din Europa şi Marea Britanie.

AstraZeneca, cu sediul la Cambridge, în Anglia, a propus decalarea unor livrări ale vaccinului său către UE, care a cerut fabricantului de medicamente să redirecţioneze – dacă poate – un număr de doze din Marea Britanie pentru a compensa deficitul în aprovizionare.

„Cred că trebuie să ne asigurăm că se face livrarea vaccinurilor, care au fost comandate şi achitate, cumpărate pentru cei din Marea Britanie”, a declarat ministrul de stat Michael Gove, pentru postul LBC Radio.

„Prioritatea noastră trebuie să fie să ne asigurăm că oamenii din ţara noastră, care sunt vulnerabili şi pe care i-am vizat pentru vaccinare, vor primi vaccinul”, a spus Gove.

Întrebat de mai multe ori de BBC dacă guvernul britanic va împiedica AstraZeneca să redirecţioneze livrările de vaccinuri esenţiale din Marea Britanie spre UE, Gove a spus că principalul este ca Marea Britanie să-şi primească comenzile, aşa cum a fost prevăzut, şi la timp.

„Este cazul ca aprovizionările care au fost planificate, plătite şi programate să continue”, a declarat Gove pentru BBC. „Absolut, nu va exista nicio întrerupere în acest sens”, a adăugat el.

„Dar, din nou, cred că abordarea corectă pe care trebuie să o avem cu prietenii noştri din Europa este să ne asigurăm că promovăm un dialog cooperant pentru a vedea cum putem face tot ce putem pentru a ajuta”, a spus el.

Premierul britanic a declarat miercuri că ar fi fost „mare păcat” dacă Regatul Unit ar fi rămas în programul de vaccinare al Uniunii Europene, mai degrabă decât să-şi pună în aplicare propriul plan.

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...