Web 3.0. Cum poate fi schimbat internetul pentru a fi un serviciu mai bun?

Web 3.0 este a treia generație de servicii de internet pentru site-uri și aplicații care va marca o schimbare fundamentală în modul în care dezvoltatorii creează site-urile, dar, mai important, în modul în care oamenii interacționează cu acele site-uri web. 
Lidia Neagu - Dum, 27 oct. 2019, 12:16
Web 3.0. Cum poate fi schimbat internetul pentru a fi un serviciu mai bun?

Oamenii de ştiinţă și experții în comunicare digitală consideră că această nouă paradigmă în interacțiunea web va face viața oamenilor în online mai ușoară și mai intuitivă. Acest lucru se va întâmpla pe măsură ce aplicațiile devin mai inteligente şi vor avea funcții de căutare mai bune care le oferă utilizatorilor exact ceea ce caută, deoarece vor fi asemănătoare cu o inteligență artificială, care înțelege contextul mai degrabă decât doar compararea cuvintelor cheie, așa cum se întâmplă în prezent. Până la scopul Web 3.0 este să ofere site-uri web mai inteligente, mai deschise şi mai conectate.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă aplicaţii mai inteligente, să ne gândim că vreţi să căutaţi pe internet informaţii despre Dacia, țara locuită de geto-daci. În prezent, Google vă va arăta informaţii despre maşina produsă de Renault la noi în ţară din simplu fapt că acestea sunt cele mai dese căutări pe Google, chiar dacă nu se potrivesc deloc cu ceea ce vă interesa. În schimb, Web 3.0 va putea obține contextul de la utilizator și apoi să fie în măsură să ofere utilizatorului cele mai utile informații despre ţara Dacia. Web 3.0 poate fi asemănat cu un asistent de inteligență artificială care îl înțelege pe utilizatorul său și personalizează totul.

Web 2.0 se referă la site-uri web și aplicații care utilizează conținut generat de utilizator pentru utilizatorii finali. Web 2.0 este folosit astăzi în multe site-uri web, concentrându-se în principal pe interactivitatea și colaborarea utilizatorilor.  Diferența dintre Web 2.0 și 3.0 este că Web 3.0 este mai concentrat pe utilizarea tehnologiilor precum învățarea automată și AI pentru a furniza conținut relevant pentru fiecare utilizator în loc de conținutul oferit de alți utilizatori finali. În mod esențial, Web 2.0 permite utilizatorilor să contribuie și uneori să colaboreze pentru conținutul site-ului, în timp ce Web 3.0 va transforma aceste task-uri către noi tehnologi precum web semantic și AI.

Web 3.0 nu a fost încă implementat, deci nu există o definiție solidă al acestuia. Trecerea de la web-ul inițial, Web 1.0, la Web 2.0 a durat mai mult de zece ani și este de așteptat să dureze la fel de mult, dacă nu mai mult, pentru a implementa și remodela complet internetul cu Web 3.0.

Proprietățile Web 3.0

1) Web semantic
Următoarea evoluție a Web-ului implică Web-ul semantic. Web-ul semantic îmbunătățește tehnologiile web pentru a genera, partaja și conecta conținut prin căutare și analiză bazată pe capacitatea de a înțelege sensul cuvintelor, mai degrabă decât pe cuvinte cheie sau numere.

2) Inteligența artificială
Combinând această capacitate cu procesarea limbajului natural, în Web 3.0, computerele pot înțelege informațiile precum oamenii, pentru a oferi rezultate mai rapide și mai relevante. Acestea devin mai inteligente pentru a satisface nevoile utilizatorilor.

3) Grafica 3D
Designul tridimensional este utilizat pe scară largă în site-urile web și servicii în Web 3.0. Ghiduri în muzee, jocuri pe calculator, comerț electronic, contexte geospatiale etc. sunt toate exemple care folosesc grafică 3D.

4) Conectivitate
Cu Web 3.0, informațiile sunt mai conectate datorită metadatelor semantice. Drept urmare, experiența utilizatorului evoluează la un alt nivel de conectivitate care folosește toate informațiile disponibile.

5) Ubicuitate
Conținutul este accesibil prin mai multe aplicații, fiecare dispozitiv este conectat la web, serviciile pot fi utilizate oriunde.

Cum ne poate schimba viața Web 3.0

Aceste cinci caracteristici ne apropie de o definiție a Web 3.0. Şi pentru a înţelege şi mai bine acest concept, să ne uităm la un exemplu care reunește aceste cinci caracteristici.

În Web 3.0, în timp ce conduci, poţi pur și simplu să pui o întrebare asistentului personal auto („Aș dori să vizionez un film de comedie și să mănânc mâncare japoneză”). Motorul de căutare încorporat în asistentul auto vă oferă un răspuns personalizat care ține cont de locația dumneavoastră, sugerând cel mai apropiat cinematograf care se potrivește cu solicitarea și un restaurant japonez bun, consultând automat recenziile pe rețelele de socializare. Apoi, ar putea chiar să prezinte un meniu 3D de la restaurant pe ecranul din interiorul maşinii.

Mai mult, dacă cineva se pregătește pentru o vacanță și are nevoie să caute zboruri ieftine și cazare, precum și locuri de luat masa, trebuie să caute pe internet o mulțime de informații care să compare diferite selecții, iar căutarea poate dura câteva ore. Însă motoarele de căutare sau asistenții Web 3.0 vor putea să adune toate aceste informații și să le prezinte utilizatorului într-un mod foarte inteligent, şi chiar să facă sugestii extrem de precise și favorabile bazate pe profilul utilizatorului.

Adevărul este că prezicerea exactă a viitorului Web 3.0 este o loterie, nimeni nu poate spune concret cum va arăta. Ce este cert, este că va fi o schimbare fundamentală a modului în care folosim internetul. 

Cu toate acestea, tehnologiile pe care unii oameni cred că în cele din urmă definesc Web 3.0 sunt în prezent dezvoltate. Aparatele electrocasnice inteligente care utilizează rețele wireless și Internet of Things (IoT) sunt două exemple despre modul în care Web 3.0 afectează deja tehnologia.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...