Wizz Air: Curtea de Apel Piteşti a luat o hotărâre greşită în cazul ajutorului de stat

Wizz Air susţine că decizia recentă a Curţii de Apel din Piteşti cu privire la un ajutor de stat acordat companiei aeriene low cost de către Aeroportul din Timişoara este greşită, instanţa nu are competenţe în judecarea problemelor implicate şi nu a urmat procedurile corecte în acest caz.
Economica.net - joi, 29 nov. 2012, 16:29
Wizz Air: Curtea de Apel Piteşti a luat o hotărâre greşită în cazul ajutorului de stat

Potrivit Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Curtea de Apel Piteşti a anulat la jumătatea lunii noiembrie un ajutor de stat acordat companiei aeriene Wizz Air de către Aeroportul din Timişoara, decizia fiind irevocabilă, în cadrul unui proces iniţiat de competitorul Carpatair, reprezentat de respectiva casă de avocatură.

„Wizz Air cunoaşte hotărârea recentă a Curţii de Apel din Piteşti. Wizz Air consideră că această hotărâre a fost luată greşit de o instanţă care nu are nicio competenţă în judecarea şi înţelegea problemelor implicate şi care nu a urmat procedurile corecte în acest caz. Din punctul de vedere al legii, pe care Curtea de Apel din Piteşti a considerat oportun să nu o ia în considerare, doar Comisia Europeană are competenţele necesare pentru a decide în cazul presupului ajutor de stat. Analiza detaliilor economice, ce nu a fost luată în considerare de instanţă (dar care este esenţială pentru orice pretins ajutor de stat) confirmă faptul că acordul încheiat între Wizz Air şi aeroportul din Timişoara este un acord autentic comercial care este pe deplin compatibil cu principiul investitorului privat şi este confirmat de profitabilitatea continuă a aeroportului”, a anunţat joi compania.

Compania aeriană arată că traficul de pasageri al aeroportului din Timişoara a crescut de la 300.000 de pasageri la peste un milion de pasageri în acest an, „aproape toată această creştere fiind atribuită pasagerilor Wizz Air”.

„Wizz Air este încrezătoare că oficialii Comisiei Europene vor constanta că acordurile încheiate între Wizz Air şi Aeroportul din Timişoara sunt perfect justificate, fiind acorduri autentic comerciale. Wizz Air consideră că singurul beneficiar cu adevărat al ajutorului de stat din Timişoara este de fapt Carpatair, companie ce beneficiază de taxe cu mult mai mici pentru transferul de pasageri, ce reprezinta 75% din traficul Carpatair prin Timişoara. Aceste taxe reduse, aplicate la majoritatea traficului Carpatair sunt în beneficiul pasagerilor care nu aduc valoare adăugată regiunii Timişoara. Pasagerii Wizz Air contribuie cu mult mai mult la veniturile auxiliare ale aeroportului şi ale întregii regiuni, plătind cu toate acestea taxe mai mari în comparaţie cu taxele ridicol de mici şi nejustificate ale Carpatair”, se mai arată în comunicat.

Decizia Curţii de Apel Piteşti a confirmat o sentinţă a Tribunalului Timiş, care a hotărât la 30 august 2011, în cadrul unui proces iniţiat de Carpatair împotriva aeroportului Timişoara, că reducerile oferite Wizz Air reprezintă un avantaj de natură economică atribuibil statului, în calitate de acţionar majoritar al aeroportului, că acordarea reducerii nu poate fi justificată din punct de vedere economic şi că măsura distorsionează concurenţa.

La sesizarea Carpatair, CE a deschis în mai 2011 o investigaţie cu privire la relaţiile contractuale dintre aeroportul din Timişoara şi Wizz Air, respectiv un contract de marketing încheiat în 2008 şi neplata unor taxe de aeroport în valoare de 2,6 milioane de euro, precum şi reduceri suplimentare de 72% până la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate.

În luna septembrie a anului trecut, CE a emis o opinie preliminară conform căreia discountul oferit Wizz Air este ajutor de stat.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...