1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Wolfgang Schaeuble: După Brexit, UE trebuie să rezolve probleme concrete, nu să se lanseze în dezbateri despre viitor

După şocul Brexitului, pentru a recâştiga încrederea popoarelor europene, Uniunea Europeană trebuie să abordeze urgent problemele concrete, nu să se lanseze în viziuni măreţe asupra viitorului, a declarat duminică publicaţiei Welt am Sonntag ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, relatează AFP, preluată de Agerpres.

03 iul, 2016 | ECONOMICA.net

În loc să începem dezbateri despre modificări ale tratatelor sau despre reformele instituţionale, ar trebui mai degrabă să progresăm "rapid şi pragmatic" în probleme precum criza refugiaţilor, şomajul în rândul tinerilor, politica energetică comună şi alte chestiuni concrete, a indicat oficialul german.

"Nu este momentul potrivit pentru mari viziuni", consideră Schaeuble, cunoscut de mult timp prin susţinerea sa pasionată faţă de proiectul european şi care s-a declarat uluit de hotărârea britanicilor de a părăsi blocul comunitar.

"Situaţia este atât de gravă încât trebuie să încetăm să jucăm obişnuitele jocuri cu Europa şi cu Bruxelles-ul. UE se află în faţa unui test crucial, probabil cel mai important din istoria ei (...) Eu sunt în principiu pentru mai multă integrare în Europa. Dar nu este momentul potrivit. În faţa demagogiei şi euroscepticismului tot mai răspândite, Europa pur şi simplu nu mai poate continua ca şi până acum", a apreciat ministrul german de finanţe.

În condiţiile în care şi în alte ţări europene există voci care îndeamnă la părăsirea blocului comunitar, UE trebuie "să evite confruntările şi să nu-şi mai continue retorica obişnuită", a subliniat mai departe Schaeuble.

"Sunt multe de făcut. Vremea predicilor politice despre Europa a trecut. Trebuie să acţionăm, nu să ne mulţumim cu vorbe mari, să le arătăm cetăţenilor europeni că Europa face o diferenţă", a conchis responsabilul german.

Comentariile sale survin după ce mai mulţi lideri europeni au sugerat că odată ce Marea Britanie iese din UE s-ar crea condiţiile pentru a se avansa către mai multă integrare, către o Europă federalistă ce a fost mereu respinsă de britanici, care au susţinut consolidarea suveranităţii statelor naţionale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO