Yahoo! susţine că a fost ameninţată cu o amendă mare de autorităţile din SUA pentru a oferi date personale

Autorităţile americane au ameninţat Yahoo! cu o amendă de 250.000 de dolari pe zi în 2007-2008 pentru a constrânge compania să ofere date privind utilizatorii săi în numele securităţii naţionale, a transmis joi grupul de servicii pe internet, relatează France Presse.
Economica.net - vin, 12 sept. 2014, 05:21
Yahoo! susţine că a fost ameninţată cu o amendă mare de autorităţile din SUA pentru a oferi date personale

Conform celor 1.500 de pagini de documente făcute publice joi, grupul american a fost în cele din urmă constrâns să cedeze ordinelor administraţiei după ce a fost respins de două instanţe responsabile cu controlul operaţiunilor de spionaj.

‘Documentele publicate arată cum am fost nevoiţi să ne luptăm în fiecare etapă pentru a ne opune măsurilor de supraveghere ale administraţiei’, a afirmat Ron Bell, responsabilul cu probleme juridice al Yahoo!, într-un mesaj postat pe unul din blogurile oficiale ale grupului.

Potrivit lui Bell, autorităţile au mers până la a ameninţa compania cu o amendă de 250.000 de dolari pe zi pentru a o constrânge să dezvăluie date în cadrul programului PRISM, de interceptare a telecomunicaţiilor.

‘Am refuzat să acceptăm ceea ce noi am considerat a fi o supraveghere contrară Constituţiei’, a spus responsabilul Yahoo!.

Dezvăluit de fostul spion american Edward Snowden, programul PRISM al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA permite interceptarea comunicaţiilor electronice ale persoanelor străine şi care se află probabil în străinătate.

Conform documentelor oferite de Snowden, companii precum Facebook, Google, Microsoft, Apple, AOL, Skype şi Yahoo! s-au asociat la acest program, chiar dacă aceste grupuri au negat mereu că au acordat un acces direct la serverele lor.

În mesajul său, Yahoo! nu dezvăluie volumul de date livrate autorităţilor, dar salută faptul că a obţinut declasificarea a 1.500 de pagini de documente secrete.

‘Considerăm că este vorba de o importantă victorie pentru transparentă şi sperăm că aceste documente de arhivă vor contribui la promovarea unei dezbateri clare privind relaţia între viaţa privată, o procedură echitabilă şi colectarea de informaţii de către serviciile secrete’, subliniază responsabilul Yahoo! în mesajul său.

Conform unor documente din justiţie parţial cenzurate şi consultate de AFP, Yahoo! a sfidat guvernul, invocând Constituţia şi afirmând că programul de supraveghere încalcă regulile privind protecţia vieţii private.

Într-un pasaj, grupul a indicat astfel că solicitările administraţiei ‘sunt neconstituţionale deoarece permit o supraveghere fără mandat a comunicaţiilor persoanele ale unor cetăţeni americani (…) şi că nu sunt justificate’.

Yahoo! a pledat de asemenea că programul nu se rezumă la a supraveghea ţinte străine, ci şi din SUA, ‘fără ca acestea să fie informate că sunt colectate comunicaţiile lor pe internet’.

‘Curtea Supremă americană nu a aprobat niciodată o supraveghere fără mandat a cetăţenilor americani’, afirmă compania într-un alt pasaj.

Totuşi, în pofida acestor obiecţii, un document datat 14 mai 2008 arată că Yahoo! a început să se conformeze dispoziţiilor autorităţilor privindu-i ‘pe utilizatorii prioritari ai mesageriei electronice pe care guvernul voia să-i supravegheze’.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...