1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

Companii

Zăcământ important de gaze descoperit în Marea Neagră de Lukoil şi Romgaz. Trei ani de consum intern, 5 miliarde de dolari

Companiile Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz au descoperit pe platforma continentală a României un zăcământ important de gaze. În luna octombrie 2015 au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, lucrări care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident. 

14 oct, 2015 | ECONOMICA.net

Compania rusească de petrol şi gaze Lukoil, în parteneriat cu Romgaz şi PanAtlantic Petroleum, au făcut o descoperire a unui zăcământ de gaze estimat la 30 de miliarde de metri cubi în platforma continentală a Mării Negre. Acesta reprezintă trei ani de consum intern al României. La o valoare estimativă de comercializare pe piaţa internă de circa 170 de dolari/1.000 de metri cubi, atât cât este în prezent, zăcământul de gaze ar fi în valoare de aproximativ 5,1 miliarde de dolari.

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, în calitate de operator, de compania LUKOIL Overseas Atash B.V. (care este deținută în proporție de 100% de Compania Publică pe Acțiuni LUKOIL) în baza Acordului de Concesiune încheiat cu Guvernul României, arată un comunicat Romgaz.

În acest moment cota de participare Romgaz în Acordul de Concesiune este 10%, LUKOIL deține 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%. Adâncimea apei în cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1200 metri. Suprafața perimetrului este de 1.006 km2. Sonda LIRA – 1X este situată la aproximativ 170 km (90 mile marine) de la țărm, adâncimea apei fiind de aprox. 700 m. Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700 m (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ”Development Driller II”, aparținând companiei TransOcean Ltd.

La finalizarea lucrărilor de foraj, sonda a fost trecută în conservare, în vederea efectuării lucrărilor ulterioare de evaluare a zăcământului LIRA. Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA – 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 km2 iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Succesul sondei LIRA – 1X a dus la o diminuare a riscurilor în ceea ce privește lucrările viitoare de investigații geologice pentru o serie de prospecte care reprezintă un potențial semnificativ în ceea ce privește conținutul de resurse, localizate atât în apropierea structurii LIRA, cât și în alte zone ale perimetrului. Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice și forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de explorare, în vederea confirmării volumului şi a potenţialului de hidrocarburi.

În platforma continentală a Mării Negre, mai există şi alte concesiuni de perimetre gazeifere, dintre care cel mai importante sunt Midia şi Pelican, operate de ExxonMobil, Petrom şi Romgaz, cu rezerve estimate de până la 84 de miliarde de metri cubi. Perimetrele sutn în faza finală de explorare, decizia de investiţie comercială urmând a fi anunţată în perioada urmptoare. Dacă această decizie se va lua, exploatarea acestor rezerve ar putea începe în 2018.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO