Zboruri VIP: Câți bani au făcut în 2023 companiile aeriene deținute de Țiriac, fondatorii One United și miliardarul care deține Franke

2023 a fost un an bun pentru companiile aeriene înregistrate în România care au operat curse VIP și charter. Majoritatea și-au sporit afacerile după ani marcați de pandemie. Multe dintre ele sunt deținute de milionari care și-au extins în ultimii ani activitățile și pe acest segment sau de miliardari, precum Țiriac, care sunt prezenți pe piață de ani buni.
Andrada Ghira - lun, 24 iun. 2024, 22:07
Zboruri VIP: Câți bani au făcut în 2023 companiile aeriene deținute de Țiriac, fondatorii One United și miliardarul care deține Franke

Ion Țiriac, Victor Căpitanu, Andrei Diaconescu, Tarel El Feki sau Michael Pieper sunt doar câțiva dintre milionarii în euro care au afaceri în aviație.

Cei mai mulți bani din zboruri private i-a făcut Toyo Aviation, firma care l-a transportat pe președintele Iohannis cu avioane de lux în vizitele oficiale. Firma, deținută de milionarul Tarek El Feki, care deține și o reprezentanță Toyota în România, a încheiat 2023 cu afaceri de aproape 95 de milioane de lei (19 milioane de euro), în creștere cu 7% față de venituri raportate pentru 2022, potivit datelor centralizate de Economica.net.

Fondatorii One United Properties au intrat de câțiva ani și în aviație

My Jet, deținută de mai mulți milionari români, printre care și fondatorii One United Properties, a realizat anul trecut afaceri de 41 de milioane de lei, în creștere cu 9% față de 2022.

Firma My Jet este deținută de Robert Vișoiu (fiul omului de afaceri Valentin Vișoiu) prin VMax Project S.R.L. (60%), de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu prin AV Holding S.R.L. (30%) și Cătălin Enache și Georgiana Vidat prin Ena Engineering Solutions. Profitul net a fost de circa 33.000 de lei, față de pierderea 264.000 de lei din 2022. Cu afacerea în creștere, My Jet l-a depășit încă de anul trecut pe miliadarul Țiriac la acest capitol.

Avionul proprietarilor Dedeman, operat de Ion Țiriac Air

Ion Țiriac, al doilea cel mai bogat român, cu o avere estimată la 2,1 miliarde de euro, deține compania aeriană care îi poartă numele, de 27 de ani. Anul trecut, transportatorul care o operează o flotă formată din cinci avioane, printre care și avionul deținut de frații Pavăl, proprietarii Dedeman, a realizat afaceri de 31,37 de milioane de lei, în ușoară scădere față de 2022, atunci când afacerile au fost de 31,71 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor și centralizate de Economica.net. Cu 33 de angajați, firma a marcat o pierdere de șapte milioane de lei.

Cum arată piața zborurilor regulate și cea a charterelor

TAROM, compania de stat care este și cea mai mare din România, nu și-a publicat la Ministerul Finanțelor bilanțul pe 2023. Economica.net a solicitat companiei cifrele pe 2023 și le vom publica când le vom primi. Nici HiSky, a doua cea mai mare companie românească, nu și-a publicat încă bilanțul pe 2023. Comapaniile operează și zboruri charter pentru agențiile de turism din România.

Nici compania Animawings, deținută acum integral de frații Cristian și Marius Pandel, proprietarii agenției de turism Christian Tour, nu și-a publicat datele pentru 2023.

O altă companie românească, Dan Air, deținută de Dan Iuhas și care anul trecut și-a mutat zborurile regulate de pe proaspătul aeroport din Brașov, la Bacău, a încheiat 2023 cu afaceri de peste 100 de milioane de lei, în creștere cu 132% față de rezultatul din 2022. Profitul net a crescut și el, cu aproape 200%, la peste două milioane de lei. Pe lângă zborurile regulate, compania efectuează și zboruri pentru alte companii aeriene.

Mai multe firme înregistrate în România zboară pentru alte companii europene sau oferă zboruri charter pentru turoperatorii din turism.

Carpatair, care în trecut oferea și zboruri regulate, a rămas activă doar pe segmentul închirierii de avioane, cu tot cu echipaj, către alte companii aeriene. Cu două avioane Airbus A319, compania a încheiat 2023 cu afaceri de 115,62 de milioane de lei, în creștere cu 34% față de 2022. Profitul a fost de 18,9 milioane de lei, cu doar 1% mai mare decât anul financiar precedent. Activă de 30 de ani, compania a avut anul trecut un număr mediu de angajați de 103.

Acționarul majoritar este Nicolae Petrov (61,25%), iar printre acționarii cu participații importante se numără și omul de afaceri elvețian Michael Pieper (9,90%), cel care deține producătorul de aparate de bucătărie Franke și care are o avere estimată la 4,6 miliarde de dolari.

Un alt Blue Air? 

2023 a adus afaceri în creștere și pentru Hello Jets, care zboară pentru compania Aeroitalia. Compania a fost înființată de Cristian Rada, unul dintre proprietarii Blue Air, care nu mai apare cu numele în această firmă.

Anul trecut, Hello Jets era deținută de Rams Center, al cărei administrator era Tudor Constantinescu, fost acționat în Air Connect și care a făcut parte din echipa de management a Blue Air.

În toamna anului trecut, RAMS Center, reprezentată de Bogdan Năstase, avocatul Blue Air, ceda toate acțiunile către firma Neojets LTD din Malta, potrivit datelor din Monitorul Oficial de la vremea respectivă, consultate de Economica.net în platforma Termene.ro. Persoana autorizată este tot Tudor Constantinescu.

Compania a încheiat 2023 cu afaceri de 82,34 de milioane de lei (16,5 milioane de euro), de patru ori mai mult decât în 2022. Profitul a fost de 9,7 milioane de lei (aproape două milioane de euro), iar datoriile se apropie de 300 de milioane de lei (58 de milioane de euro).

Hello Jets are o flotă de trei avioane, din care unul a zburat și pentru Blue Air. Avionul cu numărul de înregistrare YR-BMR operează zboruri pentru Aeroitalia. Celelalte două avioane din flotă, modelul Boeing 737-800, sunt închiriate către SunExpress, potrivit datelor disponibile în platforma Planespotters.com.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de ceasuri elvețiene de lux au scăzut puternic, în special ca urmare a prăbușirii cererii în China
Vânzările de ceasuri elvețiene de lux au scăzut puternic, în special ca urmare a prăbușirii cererii în China
Vânzările de ceasuri elveţiene de lux sunt în scădere semnificativă, în condiţiile în care consumatorii îşi regândesc cheltuielile pentru articole scumpe şi cererea s-a prăbuşit pe una......
Belgradul autorizează reluarea lucrărilor de exploatare a unei mine mari de litiu, proiect foarte criticat de organizațiile de mediu
Belgradul autorizează reluarea lucrărilor de exploatare a unei mine mari de litiu, proiect foarte criticat de organizațiile ...
Guvernul sârb a autorizat marţi reluarea operaţiunilor în vederea lansării controversatei exploatări a unei mine de ...
România are una dintre cele mai mici rate de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor din statele UE – Monitorul Social
România are una dintre cele mai mici rate de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor din statele UE – Monitorul ...
România are una dintre cele mai mici rate ale ocupării pe piaţa muncii din rândul statelor Uniunii Europene, atât în ...
CNIPMMR solicită Guvernului retragerea proiectului prin care companiile sunt obligate să comunice mai multe date către ANAF
CNIPMMR solicită Guvernului retragerea proiectului prin care companiile sunt obligate să comunice mai multe date către ...
Colegiul Naţional al CNIPMMR solicită Guvernului retragerea proiectului de hotărâre prin care se introduce obligaţia ...