ZEW: Încrederea investitorilor în economia Germaniei s-a îmbunătăţit peste aşteptări

Încrederea investitorilor în economia Germaniei s-a îmbunătăţit peste aşteptări în august, acordul comercial dintre UE şi SUA dezamorsând temerile privind escaladarea disputei legate de tarifele vamale, arată rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW), publicat marţi, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - mar, 14 aug. 2018, 10:56
ZEW: Încrederea investitorilor în economia Germaniei s-a îmbunătăţit peste aşteptări

Indicele referitor la aşteptările investitorilor şi analiştilor calculat de institutul ZEW s-a îmbunătăţit de la minus 24,7 puncte în iulie la minus 13,7 puncte în august. Analiştii anticipau un nivel de minus 20,7 puncte. Cu toate acestea, indicatorul rămâne semnificativ sub media pe termen lung de plus 23 de puncte.

De asemenea, indicele care estimează evoluţiile economice în următoarele şase luni a urcat în august la 72,6 puncte, de la 72,4 puncte în iunie, iar analiştii se aşteptau la un declin uşor, până la 72,3 puncte.

„Recentul acord în disputa comercială dintre UE şi SUA a dus la o creştere considerabilă a aşteptărilor privind evoluţia economiei Germaniei şi, la un grad mai redus, a zonei euro. Totuşi, perspectiva economiei germane este acum mai puţin favorabilă decât era în urmă cu şase luni”, a afirmat preşedintele ZEW, Achim Wambach.

Indicele referitor la încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătăţit de la minus 18,7 puncte în iulie la minus 11,1 puncte în august, dar indicele care estimează evoluţiile economice în următoarele şase luni a scăzut în august la 30 de puncte.

Duminică, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a criticat dur deciziile SUA de a impune tarife vamale şi sancţiuni, apreciind că astfel de măsuri distrug locurile de muncă şi creşterea economiei iar Europa nu se va supune presiunilor Washingtonului privind Iranul.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE. De asemenea, Donald Trump a ameninţat că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto.

Marţi, 7 august, au intrat în vigoare şi sancţiunile americane împotriva Iranului. Primul set de sancţiuni vizează sistemul financiar iranian: sunt interzise achiziţiile de dolari de către Guvernul de la Teheran şi vânzarea de titluri de stat iraniene. Vor fi afectate şi industria auto şi exporturile de covoare şi mărfuri alimentare din Iran, precum şi importurile de grafit, aluminiu, oţel, cărbune şi unele aplicaţii software. De asemenea, Iranului i se interzice achiziţionarea anumitor avioane.

„Acest război comercial încetineşte şi distruge creşterea economică şi creează noi incertitudini”, a afirmat Altmaier într-un interviu acordat duminică publicaţiei Bild am Sonntag, adăugând că cel mai mult au de suferit consumatorii deoarece tarifele mai ridicate duc la majorarea preţurilor.

Altmaier a lăudat acordul convenit în 26 iulie la Washington, în urma întâlnirii dintre şeful statului american, Donald Trump, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, apreciind că acesta va salva sute de mii de locuri de muncă în Europa.

„Acordul dintre UE şi SUA este doar primul pas. Obiectivul nostru este ca în comerţul mondial să existe tarife vamale mai scăzute, mai puţin protecţionism şi pieţe deschise”, a afirmat ministrul german al Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...