Zona euro stabileşte un fond de 55 miliarde de euro pentru închiderea băncilor cu probleme

Miniştrii de Finanţe din zona euro au făcut progrese miercuri în stabilirea detaliilor privitoare la mecanismul de asistenţă pentru băncile în dificultate, apropiindu-se astfel de finalizarea Uniunii Bancare, care va restabili încrederea în sectorul financiar şi va stimula creşterea economiei, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 18 dec. 2013, 07:21
Zona euro stabileşte un fond de 55 miliarde de euro pentru închiderea băncilor cu probleme

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat importanţa negocierilor pentru finalizarea Uniunii Bancare, afirmându-şi speranţa că se va încheia un acord înaintea întâlnirii de joi dintre oficialul german şi alţi lideri ai UE.

‘Pentru acceptarea monedei euro pe pieţele financiare, Uniunea Bancară este foarte importantă’, a subliniat Angela Merkel.

O parte decisivă a proiectului a fost votată în primele ore ale acestei zile, respectiv modul în care se va asigura finanţarea pentru închiderea băncilor cu probleme. Acest acord sporeşte şansele finalizării proiectului general referitor la modul de lichidare a băncilor cu probleme în cursul acestei zile – la timp pentru a respecta termenul limită impus de Merkel şi de alţi lideri europeni, sporind şansele ca reglementările să devină realitate din 2015.

Conform acordului, băncile vor furniza numerar pentru a plăti închiderea creditorilor falimentari, acordând aproximativ 55 miliarde de euro (76 miliarde de dolari) în următorii zece ani, bani care vor fi acumulaţi în Fondul Unic de Rezoluţie. Până atunci, dacă nu vor exista suficienţi bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe bănci sau ar putea utiliza bani publici. Dacă un guvern nu are suficienţi bani, va putea împrumuta de la ESM (Mecanismului European de Stabilitate), cum a făcut Guvernul de la Madrid pentru a recapitaliza băncile spaniole în 2012.

Acest acord este o victorie pentru Germania, care s-a opus ideii unei finanţări comune a costurilor pentru gestionarea băncilor în dificultate, optând pentru o reţea de fonduri naţionale care lasă fiecare ţară responsabilă pentru propriile bănci.

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a apreciat recent că orice viitor organism de soluţionare va trebui să ia decizii ‘într-o clipă’ cu privire la cum trebuie să abordeze o bancă cu probleme, după ce BCE a decis că instituţia respectivă nu mai poate continua să funcţioneze.

‘Nu poţi avea sute de persoane care se consultă reciproc dacă o anumită bancă este viabilă’, a explicat Draghi, referindu-se la procesul complex de consultare naţională cu privire la băncile cu probleme.

BCE va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie a anului următor, iar înainte de asta va evalua starea de sănătate a peste 120 de bănci printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor.

Liderii europeni au ajuns, săptămâna trecută, la un acord preliminar cu privire la mecanismul asistenţei interne a băncilor (aşa-numitul ”bail-in”), prin care se va putea evita recurgerea la finanţele publice în vederea ajutorării băncilor care întâmpină dificultăţi.

Reprezentanţii Parlamentului European, ai Consiliului UE şi ai Comisiei Europene s-au pus de acord asupra textului legislativ care se va aplica, de la 1 ianuarie 2016, în toate cele 28 de state membre UE. Dacă va fi adoptată de Consiliul UE, noua legislaţie va stabili reguli clare în cazul închiderii unei bănci în oricare dintre statele membre UE.

De asemenea, vor fi sporite atribuţiile Băncii Centrale Europene şi va fi creată o nouă agenţie care va monitoriza viabilitatea instituţiilor bancare.

Te-ar mai putea interesa și
Charles Michel: UE poate colabora cu statele din Asia Centrală în domeniul tehnologiilor climatice, problemelor energetice, securitate, transport şi turism
Charles Michel: UE poate colabora cu statele din Asia Centrală în domeniul tehnologiilor climatice, problemelor energetice, ...
Uniunea Europeană poate oferi "un parteneriat sincer" Asiei Centrale, a declarat vineri presedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită în această regiune aflată în atenţia......
Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, sâmbătă
Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, sâmbătă
Prețul energiei electrice tranzacționate vineri pe piața de la București cu livrare sâmbătă este din nou negativ, ...
Uzina VDL Nedcar din Olanda renunță la 1.800 de angajați în urma rezilierii contractului cu BMW
Uzina VDL Nedcar din Olanda renunță la 1.800 de angajați în urma rezilierii contractului cu BMW
Compania olandeză VDL Nedcar este forțată să renunțe la circa 1.800 de angajați ca urmare a pierderii contractului ...
SUA sunt pregătite să-și reducă arsenalul nuclear, dacă și Rusia face același lucru
SUA sunt pregătite să-și reducă arsenalul nuclear, dacă și Rusia face același lucru
Statele Unite sunt pregătite să respecte limitele privind numărul de focoase nucleare stabilite de Tratatul New START ...