65% dintre angajaţii din ţara noastră obişnuiesc să muncească peste program – sondaj MyHRLab

65% dintre angajaţi obişnuiesc să lucreze peste program. Cei mai mulţi fac ore suplimentare din cauza volumului mare de muncă şi a lipsei de personal. De asemenea, dorinţa de a fi promovaţi, dar şi managementul defectuos se numără printre motivele pentru care angajaţii muncesc peste program, arată un sondaj realizat în perioada iunie – august de către firma de resurse umane MyHRLab.
Economica.net - joi, 07 dec. 2017, 09:54
65% dintre angajaţii din ţara noastră obişnuiesc să muncească peste program - sondaj MyHRLab

În companiile active în sectorul serviciilor profesionale, aproximativ 75% dintre angajați lucrează peste program, în timp ce în companiile de IT&C procentul este mai scăzut – 54% dintre angajaţi, arată sondajul MyHRLab.

Iată cele mai importante concluzii ale sondajului de opinie:

61% dintre angajaţii care nu au funcţii de conducere muncesc peste program.

În companiile multinaţionale, aproximativ 62% dintre angajaţi obişnuiesc să lucreze peste program, în timp ce în companiile cu capital românesc 70% dintre angajaţi fac ore suplimentare.

Doar unul din trei angajatori oferă beneficii angajaților care lucrează peste program. În sectorul IT&C, aproximativ 40% dintre angajatori îşi recompensează angajații pentru orele suplimentare, în timp ce în sectorul serviciilor profesionale, doar 25% dintre companii oferă beneficii pentru munca efectuată peste programul de lucru.

Cele mai frecvente beneficii oferite de către angajatori pentru orele suplimentare prestate de angajaţi sunt zilele libere, banii şi programul flexibil.

“În general, companiile nu recompensează angajații care lucrează ore suplimentare. Însa este cunoscut faptul că cea mai dinamică industrie de la noi este IT&C-ul, iar companiile din acest domeniu își doresc să ofere cele mai bune beneficii pentru a avea o retenție cât mai mare a angajaților. Așadar, nu ne surpinde că 40% dintre companiile care oferă beneficii pentru orele suplimentare sunt cele din IT&C. Cu toate acestea, majoritatea celor care au raspuns chestionarului nostru au admis că nu sunt recompensați pentru munca efectuata peste program’’, spune Beatrice Galatanu – Business Owner My HR Lab.

La studiu au participat 600 de respondenți angajați în România în companii multinaționale (67%), companii locale (22%), companii cu capital mixt (8%) și instituții publice (3%). Marea majoritate a respondenților (70%) nu au funcții de conducere.

Dintre angajații care au participat la studiu, 40% au peste șapte ani de experiență, 34% sunt specialiști cu o experiență între 3 și 7 ani, iar 26% au intre 1 an și 3 ani de experiență.

Peste 30% dintre respondenți lucrează în companii IT&C, 20% lucrează în sectorul serviciilor profesionale, 11% în construcții, 11% în retail, 9% în domeniul financiar, 8% în outsourcing si 6% în producție. De asemenea, 45% au un program de lucru fix, în timp ce alți 45% au un program de lucru flexibil.

MyHRLab este un start-up romanesc, inființat in anul 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului Timișoara
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului ...
Constructorul turc de material rulant Bozankaya a livrat, sâmbătă, 18 mai, către Primăria Municipiul Timișoara primul tramvai din lotul de 17 pentru care a semnat contractul la începutul......
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenţia France Presse, provocările cu ...
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va sesiza organele de cercetare penală și Curtea de Conturi (Video)
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va ...
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, contestă contractul de mentenanţă al PMB pentru Arena Naţională, ...
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 de tone echivalent petrol, ...