Agenţiile de turism şi turoperatorii, campioni în recuperarea creanţelor – studiu

Agenţiile de turism şi turoperatorii sunt campioni în recuperarea creanţelor, astfel încât societăţile care intermediază şi facilitează turismul au o durată de recuperare a datoriilor de două ori mai mare decât în cazul companiilor din alte domenii, arată un studiu Creditinfo România, companie specializată în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 24 apr. 2017, 15:43
Agenţiile de turism şi turoperatorii, campioni în recuperarea creanţelor - studiu

”În cazul companiilor din turism avem o viteză de recuperare a creanţelor de 75 de zile, faţă de 161 de zile în cazul celorlalte companii”, arată studiul, citat de News.ro.

O situaţie asemănătoare se înregistrează şi în cazul vitezei de plată a datoriilor: 117 zile în cazul companiilor din turism, faţă de 251 de zile în cazul companiilor din celelalte domenii.

„O explicaţie este aceea că în domeniul turismului încasările se realizează în avans, ceea ce permite recuperarea mai rapidă a creanţelor şi plata într-un timp mai scurt a datoriilor”, a declarat Aurimas Kacinskas, director general Creditinfo Romania, într-un comunicat.

De asemenea, jumătate dintre agenţiile de turism şi turoperatori din România riscă insolvenţa.

Acelaşi studiu Creditinfo România arată că, din cele 4.568 de companii care intermediază şi facilitează turismul şi activitatea de cazare a turiştilor în România, jumătate prezintă un risc ridicat de intrare în insolvenţă (48% în cazul tur-operatorilor, respectiv 53% în cazul agenţiilor de turism).

În Bucureşti se află cele mai multe companii din turism: 1.576 (din totalul de 4.568 de firme înregistrate în România). În top urmează judeţele Braşov (248 companii), Constanţa (227), Cluj (225), Prahova (159), Iaşi (134), Timiş (123), Sibiu (111), Neamţ şi Dolj (63).

„Acest tip de companii se înfiinţează în zonele în care există cerere pentru turism şi o putere de cumpărare mai ridicată din partea populaţiei”, explică Aurimas Kascinskas.

Agenţiile de turism şi turoperatorii din Bucureşti deţin totodată supremaţia şi la capitolele cifre de afaceri: un total de 2,8 miliarde de lei, adică 70% din cifra de afaceri a tuturor companiilor de turism din România, profit (73 milioane de lei, adică peste 55% din profitul înregistrat de firmele din turismul românesc) şi locuri de muncă (4.800 de angajaţi, adică 53% din numărul total de angajaţi în agenţii de turism sau turoperatori).

”Judeţe fruntaşe sunt, atunci când vorbim despre cifre de afaceri, Constanţa (170 milioane de lei), Cluj (123 milioane de lei), Braşov (75 de milioane), Prahova (71 milioane de lei), Timiş (66 milioane de lei), Iaşi (49 milioane de lei) şi Neamţ (47 milioane de lei)”, menţionează studiul citat.

Cele mai profitabile firme din turism se află în judeţele Constanţa (16 milioane de lei profit), Cluj (8 milioane de lei profit), Braşov, Prahova şi Timiş (5 milioane de lei profit), Neamţ şi Iaşi (4 milioane de lei profit).

O altă caracteristică a companiilor care activează în domeniul turismului: marja de profit a celor profitabile este de 4%, adică mai puţin de jumătate din media naţională, care e de 10%.

Din totalul de 4.568 de companii din turism, 448 (adică aproape 10%) sunt profitabile şi considerate de încredere, faţă de media naţională, care e de 4%. Grupul select al firmelor care îndeplinesc criteriile de încredere şi profitabilitate reprezintă practic motorul economiei româneşti.

Din punct de vedere al riscului, şi turoperatorii şi agenţiile de turism prezintă riscuri comparabile de intrare în insolvenţă (51% în cazul turoperatorilor, respectiv 53% agenţii de turism).

Agenţiile de turism (8%) şi turoperatorii (12%) se află printre companiile care îndeplinesc în ponderea cea mai mare criteriile de profitabilitate şi bună reputaţie. Judeţele fruntaşe la acest capitol sunt Iaşi (18%), Neamţ (17%), Prahova (13%), Argeş, Cluj şi Constanţa (cu câte 11%).

Media pe ţară în cazul companiilor din celelalte domenii de activitate este de 4%, se mai arată în studiu.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu baterii de ultimă generaţie, a anunţat marţi al treilea mare producător......
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...