ANAT: Modificările propuse de Ministerul Transporturilor pun piedici aberante transportatorilor

Agenţiile de turism consideră ”aberante” modificările enunţate într-un proiect de ordin de ministru publicat de Ministerul Transporturilor, care obligă operatorul de transport rutier să completeze foile de parcurs în dublu exemplar pentru fiecare călătorie. Mai mult, proiectul prevede obligaţia ca pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului ocazional, componenţa grupului să rămână aceeaşi.
Economica.net - Dum, 23 oct. 2016, 12:35
ANAT: Modificările propuse de Ministerul Transporturilor pun piedici aberante transportatorilor

Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) spune că actuala legislaţie „e deja nejustificat de restrictivă”.

Asociaţia arată că, dacă actul normativ va fi aprobat în forma aflată pe site-ul Ministerului Transporturilor, „vom asista la blocarea transporturilor ocazionale de persoane la nivel naţional”.

În context, ANAT cere eliminarea foilor de parcurs.

„Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism respinge modificările propuse de Ministerul Transporturilor în cazul legislaţiei referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora, pe care le consideră aberante, întrucât cresc semnificativ povara administrativă pentru operatorii de transporturi turistice cu autocare, contrar tendinţelor europene de liberalizare a pieţei, cât şi agendei actualului Guvern de debirocratizare a aparatului public”, arată un comunicat emis duminică de patronat.

În Uniunea Europeană se manifestă o tendinţă de liberalizare a serviciilor de transport de persoane şi de renunţare la foile de parcurs pentru servicii internaţionale ocazionale, menţionează touroperatorii.

„Nici pe teritoriul României nu sunt obligatorii în cazul transportului ocazional, întrucât acesta se desfăşoară pe baza unei comenzi sau a unui contract, dovada fiind plata anticipată a transportului sau după încheierea cursei, conform clauzelor stipulate în contract”, arată asociaţia.

ANAT precizează că este împotriva introducerii obligaţiei ca pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului ocazional, componenţa grupului să rămână aceeaşi.

„În situaţia în care turiştii se îmbarcă din mai multe locuri, cu aceeaşi destinaţie, şi fără a fi debarcaţi pe parcurs, caracterul transportului este tot ocazional şi nu regulat, întrucât aceştia sunt doar îmbarcaţi, nu şi debarcaţi pentru ca transportul să devină unul regulat de persoane”, spun reprezentanţii ANAT.

Ei se împotrivesc şi obligaţiei completării cu 24 de ore înainte de începerea călătoriei a formularului electronic disponibil pe pagina Autorităţii Rutiere Române cu datele de identificare ale turiştilor şi solicită renunţarea la o astfel de raportare în cazul curselor ocazionale.

„Datele de identificare ale turiştilor nu sunt cunoscute în toate cazurile, în acelaşi timp, potrivit legislaţiei în vigoare, datele personale sunt confidenţiale”, punctează conducerea ANAT.

Preşedintele ANAT, Alin Burcea, care este totodată patronul agenţiei de turism Paralela 45, atacă din nou principalul său concurent, Christian Tour, agenţia autohtonă cu cea mai mare cifră de afaceri.

„Domnule ministru Petru Sorin Buşe, actuala legislaţie e deja nejustificat de restrictivă şi cu toate astea există exemple notorii de firme, vezi Memento Bus (care aparţine Grupului Christian Tour – n.r.), care îşi permit să o ignore pur şi simplu. Cum credeţi că veţi aplica o legislaţie şi mai restrictivă, în contradicţie cu tendinţa de liberalizare a domeniului din toate ţările Uniunii Europene? Nu este normal să puneţi piedici aberante transportatorilor care respectă legea”, precizează Burcea.

ANAT solicită Ministerului Transporturilor liberalizarea transportului rutier naţional de persoane din România „prin reguli şi nu prin haos”, urmând modelul statelor europene care şi-au liberalizat piaţa naţională de transport rutier de persoane, precum Marea Britanie, Suedia, Germania, Franţa, Italia.

Patronatul cere, de asemenea, completarea legislaţiei româneşti cu prevederi clare de aplicare a Regulamentului 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători.

ANAT are ca membri activi 500 de agenţii de turism, care cumulează peste 80% din vânzările pachetelor de turism şi călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual şi au împreună peste 4.600 de angajaţi.

Industria turismului în România are peste 120.000 de angajaţi şi contribuie la economia naţională cu aproape 2% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către......
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...