ANCOM: Peste 65.000 de numere de telefonie mobilă, portate în luna aprilie

Peste 65.000 de numere de telefonie mobilă au fost portate în luna aprilie în România, cele mai multe în reţeaua RCS & RDS, iar cele mai puţine în Telekom, arată datele publicate, joi, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Economica.net - joi, 05 mai 2016, 12:21
ANCOM: Peste 65.000 de numere de telefonie mobilă, portate în luna aprilie

Potrivit sursei citate, din totalul celor 65.173 de numere de telefonie mobilă portate în decursul lunii trecute, 14.511 au fost consemnate în reţeaua Orange, 31.467 în RCS & RDS, 4.856 în Telekom Romania Mobile Communications, 2.076 în Telekom Romania Communications şi 12.260 în Vodafone.

La nivel general, de la lansarea serviciului de portabilitate, în anul 2008, şi până în prezent, în România s-au portat 2.309.371 de numere de telefonie mobilă, reprezentând aproximativ 80% din totalul de 2.916.001 numere portate.

În acest context, ANCOM precizează faptul că utilizatorii de telefonie mobilă au dreptul să îşi porteze numărul de telefon dintr-o reţea de telefonie în alta, chiar şi atunci când portarea implică trecerea de la abonament (în vechea reţea) la cartelă preplătită (în noua reţea).

Condiţiile în care se realizează portarea sunt stabilite de către Autoritate, iar operatorii care refuză portarea unui număr de telefon invocând faptul că portarea se poate realiza doar dacă utilizatorul optează pentru un abonament pot fi sancţionaţi, aşa cum s-a întâmplat în luna aprilie a acestui an, când ANCOM a amendat RCS & RDS. Practic, arbitrul telecom a sancţionat operatorul telecom cu amendă contravenţională în cuantum de 10.000 lei pentru că a refuzat portarea în regim prepaid a unui număr de telefonie mobilă care funcţiona pe bază de abonament într-o altă reţea.

‘Prin serviciul de portabilitate a numerelor de telefonie fixă şi mobilă, reglementat de ANCOM, utilizatorii îşi pot transfera numărul dintr-o reţea în alta în termen de 3 zile lucrătoare de la data transmiterii cererii de portare acceptate atât de furnizorul acceptor, cât şi de furnizorul donor’, notează ANCOM.

Condiţiile în care se realizează procesul de portare a numerelor de telefon sunt, printre altele: poate fi portat orice număr de telefon, dar numai în măsura în care se furnizează acelaşi tip de serviciu: fix-fix, mobil-mobil; în cazul numerelor de telefonie mobilă, orice utilizator are posibilitatea păstrării numărului atunci când se transferă de la un operator la altul, indiferent de modalitatea de plată (postpaid sau prepaid), astfel că se poate porta atât un număr de pe abonament pe cartelă prepaid, cât şi invers; la portarea unui număr pe bază de cartelă preplătită, creditul rămas neutilizat nu va fi transferat în noua reţea; în timp ce furnizorul operează portarea, serviciul de telefonie poate fi întrerupt pentru 3 sau 4 ore, timp în care utilizatorul nu va putea iniţia sau primi telefoane; portarea se poate anula printr-o cerere depusă la reprezentanţa operatorului unde a fost solicitată iniţial portarea, cel mai târziu cu 24 de ore înainte de data stabilită pentru realizarea portării.

ANCOM menţionează că nu poate fi vorba despre portare şi nu se aplică aceleaşi condiţii în cazul în care un utilizator doreşte schimbarea planului tarifar din abonament în cartelă în reţeaua aceluiaşi furnizor de servicii de telefonie. În cazul în care utilizatorii se confruntă cu dificultăţi pe parcursul procesului de portare, aceştia pot face o sesizare directă la Autoritate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...