ANCOM: românii încep să vorbească mai puţin la telefon şi să prefere WhatsApp. Traficul de date lunar pe utilizator a urcat cu 46%

În primul semestru românii au vorbit 33,2 miliarde de minute, cu 3% mai puţin decât în semestrul anterior din 2017 şi au trimis 6,8 miliarde de SMS-uri, cu 12,5% mai puţin faţă de perioada anterioară. În acelaşi timp, traficul lunar mediu pe utilizator a înregistrat o creştere de peste 46%, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM.
Lidia Neagu - mie, 21 nov. 2018, 20:39
ANCOM: românii încep să vorbească mai puţin la telefon şi să prefere WhatsApp. Traficul de date lunar pe utilizator a urcat cu 46%

„Ca tendinţe pe piaţa de telecomunicaţii electronice din România, vedem că aplicarea regulamentului Roaming ca acasă, a determinat creşteri exponenţiale a serviciilor de roaming, iar serviciile tradiţionale de telecom adică vocea si SMS-urile încep să piardă teren în faţa serviciilor de mesagerie instant, acel internet 2.0, cum sunt numite aplicaţiile de tip WhatsApp şi Facebook Messenger”, a spus Lovin la o conferinţă de profil, unde a prezentat datele preliminarii analizate de ANCOM.

În ceea ce priveşte telefonia mobilă, la 30 iunie 2018 erau 22,2 milioane de utilizatori (cu 0,9% mai puţini), iar rata de penetrare a cartelelor SIM la 100 de locuitori era de 113,7 %. Aceeaşi tendinţă de scădere a fost înregistrată şi de comunicaţiile de tip MMS,  care au coborât cu 12% şi de traficul video 3G (-0,8%). traficul în roaming a crescut cu 105%.

Datele prelucrate de Autoritate pentru finalul primului semestru arată că 46,2% din numărul total de conexiuni la internet mobil sunt conexiuni 4G, iar 39,3% conexiuni 3G, ceea ce înseamnă că 85% din cele 19,3 milioane de conexiuni la internet mobil sunt conexiuni de mare viteză.

Astfel, rata de penetrare a internetului mobil în bandă largă la 100 de locuitori a fost de 87,6%, iar conexiunile 4G au ajuns la 8,9 milioane, în urcare cu 12% faţă de semestrul doi al anului trecut.

„Raportat la numarul de locuitori, traficul de internet mobil a înregistrat o creştere de aproape 45% în prima jumătate a anului 2018, până la 2,3 GB/lună. Susţinerea pe termen lung a unor asemenea ritmuri de creştere în internetul mobil necesită 5G. Este, totodată, ocazia perfectă pentru saltul de competitivitate prin crearea de noi modele de afaceri şi utilizări inovative, în comunicaţii şi în alte sectoare”, a mai arătat Lovin.

De altfel, potrivit vicepreşedintelui ANCOM, introducerea tehnologiei 5G este o oportunitate pentru operatori, dar şi pentru producători să vină cu produse şi tehnologii inovative.

„Cifra de afaceri va fi realizată tot mai des printr-o inovare constantă. Într-o piaţă ca a noastră în care oferta este extrem de diversă şi de adaptabilă, tehnologiile de mâine vor permite noi niveluri de segmentare în acelaşi timp cu creearea unor aplicaţii specializate care să se muleze pe viitor pe nevoile punctuale ale utilizatorilor”, a explicat oficialul.

El a precizat că odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, precum Internet of Things, realitate augmentată şi inteligenţa artificială este inevitabil ca „ca aceste dezvoltări să ducă şi la creşterea complexităţii modelelor de tarife”.

Potrivit lui Lovin, Oficiul European pentru Patente a primit 5.000 de cereri de brevete pentru obiecte smart conectate, cu 54% mai multe faţă de toate cererile înregistrate în ultimii trei ani.

„Cu alte cuvinte sunt în mijlocul acestei efervescenţe inovative legate de internet of things, inteligenţă artificală şi asta chiar înainte ca 5G să devină o realitate cincretă. Când tehnologia 5G va fi implementată la nivel larg, cu siguranţă inovaţia va cunoaşte o explozie”, a declarat Lovin.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat, miercuri, în consultare publică Strategia naţională pentru implementarea tehnologiilor 5G în România, iar conform calendarului de acţiuni, până la data de 15 decembrie 2019, se va finaliza licitaţia pentru acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvenţe vizate pentru furnizarea de comunicaţii fixe şi mobile asociate acestei tehnologii.

Preşedintele ANCOM Sorin Grindeanu a spus la aceeaşi conferinţă că obiectivul României este lansarea serviciilor 5G în 2020 şi până în 2025 să existe această tehnologie în toate oraşele, pe autostrăzi, în aeroporturi şi porturi, dar şi în primele 10 parcuri industriale după cofra de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...