ANSVSA: România primeşte 10 milioane de euro din grantul acordat de către CE pentru combaterea pestei porcine africane

România va intra în posesia primei tranşe, de 10 milioane de euro, din grantul acordat de Comisia Europeană (CE) pentru măsurile de urgenţă privind combaterea pestei porcine Africane (PPA), a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat de presă.
Economica.net - mie, 12 dec. 2018, 17:31
ANSVSA: România primeşte 10 milioane de euro din grantul acordat de către CE pentru combaterea pestei porcine africane

Suma de 10 milioane de euro reprezintă o tranşă din suma totală de 34.278.750 de euro, reprezentând contribuţia financiară a Uniunii Europeană (UE) la acţiunile angajate de România pentru combaterea pestei porcine africane.

„În acest stadiu, o primă tranşă de 10 milioane de euro a fost deja plătită şi ţinând cont de formalităţile interbancare, această sumă ar trebui să se afle în contul autorităţilor române în data de 13.12.2018. Intenţia Comisiei Europene este de a plăti o altă sumă în avans, înainte de sfârşitul anului, dacă situaţia bugetară o permite. Efectuarea acestei prime plăţi, într-un timp foarte scurt de la acordarea Deciziei Grant, este o confirmare a faptului că Guvernul României a acţionat şi acţionează pentru combaterea pestei porcine africane în conformitate cu cele solicitate de către Comisia Europeană. Convorbiri în acest sens se poartă la Bruxelles, de către preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, prezent la întâlnirea cu şefii serviciilor veterinare din Uniunea Europeană”, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Potrivit sursei citate, şeful Autorităţii Sanitare Veterinare din România a avut întâlniri bilaterale, atât cu reprezentanţi ai Comisiei Europene – DG-SANTE, cât şi cu oficiali ai Republicii Austria, în cadrul cărora au fost abordate tematici specifice, în contextul preluării, de către ţara noastră, a preşedinţiei Consiliului UE, tematici care au inclus şi problematica evoluţiei pestei porcine africane în România şi la nivel european.

Prezenţa virusului PPA a fost semnalată în România, pentru prima dată, pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, însă în acest an virusul s-a extins, iar în prezent evoluează 294 de localităţi din 18 judeţe.

Conform datelor ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în 295 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.131 focare, dintre care 18 în exploataţii comerciale, şi 381 de cazuri la mistreţi.

În total, au fost eliminaţi 362.648 de porci afectaţi de boală, iar 8.187 de proprietari au fost despăgubiţi până la data de 7 decembrie 2018. Valoarea totală a plăţilor a ajuns la 207,999 milioane de lei.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...