20.000 de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie. Cine sunt şi cât au plătit

Aproape 20.000 de persoane s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurărilor sociale, în primele şapte luni de la intrarea în vigoare a legii care le permite acest lucru. În medie, românii au cumpărat peste doi ani vechime la pensie, au 55 de ani şi au plătit circa 6.300 de lei cotizaţii la pensie, au declarat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice.
Cristina Şomănescu - Dum, 18 iun. 2017, 19:14
20.000 de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie. Cine sunt şi cât au plătit

Începând din data de 27 octombrie 2016, românii care nu s-au pensionat încă îşi pot cumpăra vechime la pensie pentru perioadele de timp din ultimii cinci ani în care nu fost asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale, potrivit Legii nr. 186 din 2016.
Iniţial, românii au avut doar şase luni la dispoziţie să achite retroactiv contribuţia la pensie, dar la sfârşitul lunii aprilie 2017, adică în apropierea datei – limită până la care mai puteaţi plăti retroactiv contribuţia la pensie, Guvernul a decis să prelungească până al sfârşitul acestui an termenul până la care se pot face aceste plăţi.

Pentru a se asigura retroactiv la pensie, românii trebuie să încheie cu Casa de Pensii din judeţul în care au domiciliul un contract de asigurare socială în care specifică perioadele din ultimii cinci ani de zile în care vor să achite contribuţia de asigurări sociale.

În primele şapte luni de la intrarea în vigoare a legii antemenţionate, aproape 20.000 de români s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurărilor sociale.
Concret, în intervalul 27 octombrie 2016 – 1 iunie 2017, românii au încheiat 19.495 de contracte de asigurare socială cu Casele de Pensii din judeţele în care au domiciliul, au declarat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei Naţionale de Pensii.

Prezumăm că numărul persoanelor care au cumpărat retroactiv vechime la pensie e apropiat de cel al contractelor de asigurare încheiate, având în vedere că într-un contract de asigurare socială sunt prevăzuţi toţi cei cinci ani în care se poate plăti retroactiv CAS (detalii în tabelul de mai jos, extras din contractul de asigurare). Cu toate aceste, specificăm că legea oferă posibilitatea să încheiaţi mai multe contracte de asigurare socială.

Românii au cumpărat retroactiv, în medie, peste doi ani vechime la pensie.

În medie, o persoană a cumpărat retroactiv 25 de luni de vechime la pensie, ne-au mai spus reprezentanţii Casei de Pensii.
Mai mult, românii au plătit, în medie, 6.311 lei pentru vechimea la pensie cumpărată retroactiv şi au, în medie, 55 de ani, au precizat pentru publicaţia noastră oficialii Casei de Pensii.

Doar opt români au plătit retroactiv contribuţia de asigurări sociale (CAS) la nivelul maxim prevăzut de lege, adică la valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anii pentru care s-au asigurat retroactiv la pensie, ne-au mai spus reprezentanţii Casei de Pensii.

Majoritatea covârşitoare a persoanelor care au cumpărat retroactiv vechime la pensie, adică 98% dintre ei, au plătit CAS aplicată la nivelul minim prevăzut de lege, adică la cuantumul salariului minim brut pe economie, în vigoare în perioadele pentru care se face plata retroactivă a contribuţiei la pensie.

Cei mai mulţi români care au cumpărat retroactiv vechime la pensie sunt din Bucureşti, Constanţa, Prahova, Iaşi, Galaţi, Bacău, Timiş, Dolj, Neamţ şi Cluj, în această succesiune, au adăugat oficialii Casei de Pensii.

În primele şapte luni de la intrarea în vigoare a legii, românii au plătit, în total, peste 118,63 de milioane de lei ca să se asigure retroactiv la pensie, au conchis oficialii Casie de Pensii.

Precizări: valorile prezentate în acest articol vizează intervalul 27 octombrie 2016 – 1 iunie 2017.

Consultaţi la acest link Legea nr. 196 din 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru a-i despăgubi pentru preţurile scăzute la cereale, potrivit unui proiect......
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...