Atenţie la ce preia Firea: CET-urile din Bucureşti au produs în ianuarie 6% din tot curentul electric al ţării

Elcen, societatea care administrează cele patru centrale electrice de termoficare din Bucureşti (CET) a avut, în ianuarie, o cotă de 6,14% din energia livrată în toată ţara în prima lună a acestui an, potrivit datelor ANRE.
Mihai Nicuţ - mar, 15 mai 2018, 20:57
Atenţie la ce preia Firea: CET-urile din Bucureşti au produs în ianuarie 6% din tot curentul electric al ţării

Elcen a avut o cotă de piaţă de 6,14%, aferentă unei producţii naţionale de energie electrică de 5,48 TWh, ceea ce înseamnă că CET Bucureşti Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti, au livrat în reţele în ianuarie  336 GWh de energie electrică, alături de apa fierbinte pe care a livrat-o regiei locale de termoficare RADET pentru a asigura energie termică bucureştenilor.

Producţia este apropiată de cea a tuturor parcurilor eoliene din România din prima lună a acestui an, dacă ne referim la parcurile cu o cotă de piaţă de peste 0,5% din consumul naţional. Potrivit calculelor noastre, extrase din datele ANRE, cota de piaţa a acestor poducători de energie din surse eoliene a fost, în aceeaşi lună, de 7,2 % din consumul naţional.

Tot ca o comparaţie, în prima lună a anului, Elcen a fost al cincilea producător de energie electrică din ţară, după (în ordine) Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi OMV Petrom.

Datele sunt relevante pentru că arată rolul CET-urilor din Bucureşti în anotimpul rece, pentru producţia de energie electrică, în contextul în care intenţia Primăriei Capitalei este de a prelua Elcen, care urmează să fuzioneze cu Radet pentru a eficientiza serviciul de alimentare cu energie termică al Bucureştiului. Ambele societăţi sunt în insolvenţă.

Discuţiile s-au purtat în special pe marginea serviciului de producţie şi, ulterior furnizare a energiei termice, mai puţin pe partea de producţie de energie electrică, în condiţiile în care centralele Elcen sunt de fapt, centrale care funcţionează în cogenerare: producţie simultană de energie electrică şi termică.

Dezinteresul aparent pentru partea de generare de electricitate reiese şi dintr-o informaţie publicată săptămâna trecută de Profit.ro. Publicaţia anunţa că pe ordinea de zi a comitetului creditorilor E lcen”discutarea și aprobarea de principiu a soluției de restructurare privind transferul activelor din patrimoniul ELCEN, care împreună cu activele din patrimoniul RADET vor fi transferate către o entitate eligibilă ce desfășoară activități în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice și are în obiectul de activitate totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în vederea constituirii Sistemului de alimentare centralizat cu energie termică (“SACET”) integrat, având ca obiectiv creșterea performantei Serviciului Public în condiție de eficiență energetică și respectiv economică”.

Aşadar, nici o vorbă despre producţia de energie electrică.

Elcen a înregistrat şi anul trecut profit net, de 30,27 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 1,73 miliarde de lei. Este al şaptelea an consecutiv în care Elcen are profit. Este adevărat să societatea este unul dintre producătorii de energie din ţară care beneficiază de bonusul de cogenerare eficientă, prin care primeşte circa 12 lei/MW pentru energia produsă în instalaţiile care se califică la această schemă.

Centralele Elcen au o putere instalată electrică de aproape 1.300 MW şi o capacitate de generare a energiei termice de aproape 4.100 Gcal/oră.

Te-ar mai putea interesa și
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor american
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor ...
Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO, va începe, în aprilie, lucrările de ansamblare a unei linii de......
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ...
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...