Austria ar putea majora cerinţele de capital pentru bănci, dacă Rusia intră în recesiune

Autoritatea de reglementare a pieţei financiare din Austria (FMA) ar putea majora cerinţele de capital pentru băncile Raiffeisen Bank International AG (RBI) şi UniCredit Bank Austria, în situaţia în care Rusia va intra în recesiune, din cauza conflictului din Ucraina, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 29 aug. 2014, 07:46
Austria ar putea majora cerinţele de capital pentru bănci, dacă Rusia intră în recesiune

‘Dacă evoluţiile economice din Rusia se vor deteriora, acesta reprezintă un risc suplimentar’, a declarat, joi, copreşedintele FMA, Klaus Kumpfmueller.

‘Evoluţiile economice sunt inerente în calculele noastre de capital, iar dacă are loc o recesiune în Rusia va fi nevoie de mai mult capital’, a adăugat acesta.

UniCredit şi Raiffeisen se numără printre cele mai mari bănci străine care activează în Rusia, iar grupul italian UniCredit îşi gestionează afacerile din Europa de Est, prin divizia Bank Austria din Viena.

FMA cere băncilor austriece active în Europa de Est şi Rusia să respecte cerinţe de capital care depăşesc pragul minim stabilit conform normelor europene.
‘Rusia este o problemă serioasă pentru că este un generator important de venituri’, a declarat, la rândul său, celălalt preşedinte al FMA, Helmut Ettl. ‘Un lucru bun e că refinanţarea este în mare parte locală şi nu via banca mamă. Este un generator important de profit, dar în cel mai grav caz ar fi o situaţie gestionabilă, chiar dacă dureroasă’, a adăugat Helmut Ettl. Grupul Raiffeisen a anunţat, săptămâna trecută, că Rusia a rămas în prima jumătate a acestui an cea mai profitabilă piaţă a sa şi că nu are intenţia de a-şi reduce prezenţa pe această piaţă, în condiţiile în care impactul sancţiunilor occidentale a fost unul redus.

Rusia a fost cel mai mare generator de profit pentru Raiffeisen în ultimii trei ani, în timp ce, pentru UniCredit, Rusia este una dintre ţările sale de bază, alături de Turcia, Polonia şi Cehia.

Recent, autorităţile de la Moscova au anunţat că economia Rusiei se află în pragul recesiunii, în condiţiile în care ritmul de creştere al Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea a fost apropiat de zero, iar în a doua jumătate a anului ar putea creşte uşor, la 0,1- 0,2%.

Ministerul rus al Dezvoltării a decis să-şi păstreze nemodificate estimările de creştere pentru acest an la 0,5%, în schimb a coborât estimările de creştere pentru 2015 până la 1%, de la 2% anterior, din cauza crizei ucrainene şi a sancţiunilor occidentale.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus......
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB ...