„Băieţii deştepţi” din energie, penalizaţi cu 30 de milioane de euro pentru datorii la achiziţia certificatelor verzi

Traderi mari din piaţa de energie, precum Romenergy Industry, Energy Holding, Romelectro sau EFT, dar şi producători de curent precum Complexul Energetic Hunedoara şi Dalkia Prahova sunt datori cu zeci de milioane de euro către stat pentru neachiziţionarea numărului de certificate verzi (CV) impus pentru 2015. Pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile la timp, acum sunt siliţi să plătească un CV la un preţ de aproape patru ori mai mare decât cel din piaţă.
Economica.net - lun, 18 apr. 2016, 21:02

Furnizorii de energie care nu şi-au îndeplinit cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi pentru 2015 vor trebui să cumpere respectivele CV la un preţ de patru ori mai mare decât cel din piaţă, respectiv 110 de euro faţă de 30 de euro, potrivit legii 220/2008, cu modificările ulterioare. Astfel, nume sonore precum Energy Holding, Energy Distribution Services, Romenergy Industry, RAAN, Complexul Energetic Hunedoara sau Arelco Power vor trebui să scoată din buzunar zeci de milioane de euro pentru a-şi îndeplini obligaţiile asumate prin lege.

Sumele vor fi colectate de OPCOM, operatorul pieţei de energie din România, şi virate către Administraţia Fondului pentru Mediu, pentru susţinerea investiţiilor în energia regenerabilă. Astfel, Mediul are de încasat, în acest an, 30 de milioane de euro în contul acestor datorii.

În cazul în care furnizorii nu vor cumpăra cota de certificate verzi riscă, in extremis, ca ANRE să le suspende licenţa de furnizare de energie electrică.

Potrivit listei furnizorilor care nu şi-au îndeplinit cota de achiziţie de CV, publicată, de asemenea, de ANRE, sunt 49 de restanţieri la plata CV-urilor, cu un total de plată de 30,25 de milioane de euro. De departe, cea mai mare sumă o are de plătit Romenergy Industry. Această firmă nu a cumpărat în 2015, deşi avea obligaţia să o facă, 84.422 de CV şi va trebui să achite pentru acestea 9,3 milioane de euro. Firma îi aparţine omului de afaceri din Alba Iulia Aurelian Oroş, căreia Electrica Transilvania Nord i-a reziliat recent contractul de distribuţie, pentru că Romenergy are datorii către el. Patronul Romenergy Industry recunoaşte situaţia şi a declarat că fima va renunţa cu totul să mai furnizeze energie electrică.

Energy Distribution Services, cu 37.590 CV neachiziţionate, are de plătit 4,1 milioane de euro. Firma este controlată de copiii directorului Hidroconstrucţia, o companie care efectuează lucrări pentru gigantul de stat Hidroelectrica.

3,12 milioane de euro este obligaţia de plată pentru trader-ului EFT Furnizare, parte a gigantului european EFT Group, care deţine poziţii importante pe pieţele de energie din majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Sud – Est.

Şi RAAN Drobeta Turnu-Severin, companie de stat care a intrat în faliment în acest an, are o sumă importantă de plată în contul CV –urilor neachiziţionate în 2015, 3 milioane de euro. Având în vedere situaţia companiei, este de presupus că această sumă se va recupera doar cu greu.

Într-o situaţie asemănătoare se găseşte şi Complexul Energetic Hunedoara, care a intrat în insolvenţă, ce datorează 2,9 milioane de euro pe certificatele neachiziţionate în 2015.
Alte nume mari din piaţa energiei, cu restanţe mari la plata CV-urilor, sunt Arelco Power, Energy Holding, celebrul “băiat deştept” abonat la energia ieftină a Hidroelectrica, Romelectro sau Fidelis Energy.

Lista completă a datornicilor o puteţi găsi ataşată ca imagine acestui articol.

Certificatele verzi sunt sunt subvenţiile prin care consumatorii de energie susţin industria locală a producătorilor de energie din surse regenerabile. Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...