Băncile internaţionale şi-au redus semnificativ expunerea la Grecia

Cea mai mare bancă europeană, HSBC, a anunţat că expunerea sa la Grecia totaliza aproximativ şase miliarde de dolari la sfârşitul lui 2014, fiind una dintre cele mai expuse instituţii financiare străine prezente în statul elen, în ciuda reducerii creditării anul trecut, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 24 feb. 2015, 12:33
Băncile internaţionale şi-au redus semnificativ expunerea la Grecia

Majoritatea băncilor străine şi-au redus masiv expunerea la Grecia după restructurarea datoriei Guvernului de la Atena, în 2012, când creditorii francezi şi germani şi-au vândut subsidiarele din Grecia.

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat la peste un miliard de euro în ultimele zile, revenind la cele mai ridicate valori zilnice din acest an, au declarat pentru Reuters surse bancare care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Temerile privind ieşirea Greciei din zona euro şi introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital au sporit în ultimele zile.

Într-un astfel de scenariu, băncile străine prezente în Grecia s-ar putea confrunta cu dificultăţi financiare din cauza pierderilor valutare, dacă se introduce o nouă monedă, sau dacă situaţia economiei se deteriorează semnificativ.

HSBC, prezentă în Grecia din 1981, a anunţat că expunerea sa la această ţară totaliza aproximativ şase miliarde de dolari la sfârşitul lui 2014, faţă de 7,3 miliarde de dolari la sfârşitul lui 2013.

La 30 septembrie 2014, băncile străine aveau împrumuturi de 46 miliarde de dolari în Grecia, în scădere faţă de 138 miliarde de dolari în 2011, conform datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).

Analiştii de la JPMorgan susţin că expunerea băncilor europene la Grecia este limitată acum, iar principalul risc în eventualitatea ieşirii ţării din zona euro îl reprezintă efectul asupra altor state, în special Italia.

La 30 septembrie 2014, băncile franceze şi-au redus împrumuturile acordate în Grecia la 1,8 miliarde de dolari, de la 57 miliarde de dolari în 2011, după ce Societe Generale şi Credit Agricole şi-au vândut subsidiarele elene.

Băncile germane şi-au redus expunerea la 13,5 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie 2014, de la 23,8 miliarde de dolari în 2011, un nivel al expunerii similar cu cel al creditorilor britanici. Băncile din Germania şi Marea Britanie au cele mai multe împrumuturi acordate în Grecia, conform datelor BIS.

Şi băncile din SUA înregistrau o expunere la Grecia de 10,6 miliarde de dolari.

Primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...