Fermierii europeni ar putea primi anul viitor mai mulţi bani comunitari faţă de proiectul de buget actual

Fermierii europeni mai au o șansă de a beneficia de mai mult sprijin financiar anul viitor din bani comunitari, față de ce s-a stabilit în proiectul de buget aflat acum în fază de pregătire în cadrul Parlamentului European. Comisia de Agricultură a pregătit un proiect de aviz care se va vota în cadrul unei întâlniri la Bruxelles, pe 29 august. 
Economica.net - Dum, 26 aug. 2018, 18:30
Fermierii europeni ar putea primi anul viitor mai mulţi bani comunitari faţă de proiectul de buget actual

Europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru Agricultură vor încerca, pe 29 august, să-i convingă pe cei responsabili de bugetul Comisiei de necesitatea continuării finanțării unor programe ce îi vizează pe fermieri. La această dată are loc la Bruxelles o întâlnire la care se vor vota propunerile elaborate de Comisiile Parlamentare la proiectul de buget al Comisiei pentru 2019, aflat acum în faza de pregătire. 

În ceea ce privește domeniul agricol, Comisia de specialitate a elaborat un proiect de aviz cu diverse sugestii pe care le vrea incluse în propunerea de rezoluție ce urmează a fi adoptată. Potrivit acestuia, europarlamentarii din Comisia Agricolă solicită continuarea plăților către tinerii fermieri, cu sprijinul statelor membre. „Comisia regretă faptul că, în ultimii ani, rata de execuție a plăților către tinerii fermieri a fost insuficientă și încurajează statele membre să promoveze utilizarea creditelor în exercițiul următor, pentru a încuraja reînnoirea generațiilor”, se arată în proiectul de aviz.

Amintim că, în România, una dintre măsurile finanțate de Comisia Europeană prin PNDR se referă la instalarea tinerilor fermieri în mediul rural (submăsura 6.1). Aceștia primesc 50.000 de euro nerambursabili.

Comisia dorește, de asemenea, utilizarea alocărilor maxime disponibile, de 250 de milioane de euro, pentru programele gen laptele și cornul din școli. „Este esențial să se utilizeze pe deplin fondurile disponibile sub plafoanele prevăzute pentru programele desfășurate de UE în școli în cadrul de reglementare actual; invită, prin urmare, statele membre să își consolideze programele naționale pentru a asigura utilizarea integrală a alocărilor maxime disponibile (250 de milioane EUR pentru UE)”, se mai arată în proiectul de aviz.

Totodată, Comisia se declară nemulțumită de faptul că nu s-a decis prelungirea duratei de aplicare a măsurilor de sprijin în contextul embargoului impus de Rusia, având în vedere faptul că numeroși producători din cadrul UE sunt în continuare afectați în mod negativ.      

De asemenea, Comisia pentru Agricultură solicită menținerea creditelor destinate programelor POSEI la nivelurile maxime prevăzute în reglementările UE. Acestea sunt destinate fermierilor din regiunile defavorizate geografic ale Europei, cum ar fi de exemplu Insulele Azore din Portugalia. Această decizie nu afectează însă în niciun fel România.

Comisia a propus suma de 60 miliarde EUR în credite de angajament  pentru Fondul european de Garantare a creditelor Agricole (FEGA)și de 57,8 miliarde EUR în credite de plată, aceste alocări reprezentând, în comparație cu bugetul pe 2018, o majorare cu 1,2 % pentru creditele de angajament și cu 3 % pentru creditele de plată. „În ceea ce privește FEGA, această creștere (redusă n. red.) se datorează nivelului mai scăzut al veniturilor alocate estimate a fi disponibile pentru FEGA în cadrul PB 2019 comparativ cu bugetul pe 2018”, se arată în draft.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...