BCE: Fuziunile şi achiziţiile în sectorul bancar vor accelera

- Fuziunile şi achiziţiile în sectorul bancar european vor accelera probabil, ţinând cont de creşterea economică rapidă şi de reducerea creditelor neperformante (NPL), a afirmat, luni, preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 11 dec. 2017, 11:15
BCE: Fuziunile şi achiziţiile în sectorul bancar vor accelera

În ultimii ani, oficialii BCE s-au plâns că Europa are prea multe bănci, ceea ce afectează eficienţa şi menţine profiturile scăzute, astfel încât băncile slabe nu pot implementa în economia reală măsurile de relaxare a politicii monetare ale Băncii Centrale Europene.

‘Cred că avansul solid al economiei şi reducerea creditelor neperformante vor duce la un număr de fuziuni care vor avea loc în diverse ţări’, a afirmat Nouy, într-un interviu acordat publicaţiei portugheze Público.

De asemenea, oficialul a apărat eforturile BCE de a reduce nivelul creditelor neperformante, dar a declarat că noile cerinţe de capital vizând provizioanele pentru creditele neperformante ar putea fi amânate cu câteva luni, în urma reacţiilor băncilor.

‘Cred că acest proces de analiză va lua două-trei luni. Prin urmare, implementarea va fi amânată probabil cu câteva luni’, a declarat Nouy.

Banca Centrală Europeană (BCE) poate impune doar anumitor bănci să respecte noi cerinţe de capital vizând provizioanele pentru creditele neperformante, a anunţat luna trecută Comisia Europeană, o clarificare de poziţie care ar putea afecta planurile BCE.

BCE este deja criticată de Parlamentul European, care a apreciat că şi-a depăşit mandatul atunci când a propus noi norme obligatorii pentru toate băncile din zona euro pe care le supervizează. Documentul publicat de Comisia Europeană pune noi presiuni asupra diviziei de supervizare din cadrul BCE pentru ca aceasta să îşi modifice planurile înainte de a intra în vigoare, la începutul anului următor.

Noile norme prezentate recent de BCE ar urma să le solicite băncilor din zona euro să îşi constituie provizioane suficiente pentru a acoperi 100% din împrumuturile neperformante, în câţiva ani. Regulile preconizate de BCE, aflate în procedură de consultare până la data de 8 decembrie, au fost criticate pentru că ar putea afecta economia şi ar încălca prerogativele Parlamentului European, ceea ce ar creşte riscul unui posibil conflict instituţional.

Creditele neperformante acumulate în bilanţurile băncilor din zona euro au ajuns la nivelul de 1.000 de miliarde de dolari, ceea ce afectează activitatea de creditare a companiilor şi gospodăriilor.

Oficialii italieni sunt în mod deosebit îngrijoraţi de planurile BCE, în condiţiile în care un sfert din stocul de credite neperformante din zona euro sunt deţinute de băncile italiene.

Agenţia de evaluare financiară S&P estimează că, până în 2019, băncile din Italia vor vinde credite cu probleme în valoare de 100-120 de miliarde de euro, dar a avertizat că vânzarea unor volume mari de credite neperformante, la preţurile actuale, ar putea forţa băncile să adopte măsuri de consolidare a capitalului.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...