Blocaj nou la Pasajul Piaţa Sudului: Dispută între Primărie şi constructorul italian pentru plăţi de 12 milioane de lei

Pasajul de la Piaţa Sudului, ce trebuia finalizat în decembrie anul trecut, este subiectul unui nou scandal. Reprezentanţii Primăriei sunt nemulţumiţi de ritmul de execuţie a lucrărilor şi spun că nu îi pot achita constructorului italian Astaldi o sumă de 12 milioane de lei, din cauză că acesta ar refuza să prezinte documente justificative.
Economica.net - mie, 13 iul. 2016, 21:02
Blocaj nou la Pasajul Piaţa Sudului: Dispută între Primărie şi constructorul italian pentru plăţi de 12 milioane de lei

Ritmul lucrărilor la Pasajul de la Piaţa Sudului a scăzut începând cu data de 2 iunie, parţial justificat de modificarea de trafic de la data de 1 iunie, iar personalul mobilizat în şantier a scăzut de la peste 200 de muncitori la 140, se arată într-un document trimis de Primăria Capitalei Asociaţei Metrou Uşor.

„Solicitările noastre de menţinere a ritmului execuţiei lucrărilor, şi aşa întârziate din cauza Executantului, având în vedere eşecul acestuia de finalizare a devierilor de utilităţi, au fost lipsite de succes până în prezent. Executantul a informat că respectă programul de execuţie modificat unilateral, care are ca termen de finalizare data de 31.03.2017″, explică reprezentanţii municipalităţii.

Aceştia spun că termenul de finalizare asumat oficial de Primăria Capitalei este cel din contract, respectiv 10 decembrie 2015, şi că vor lua toate măsurile necesare pentru finalizarea lucrărilor într-un termen cât mai scurt posibil.

Blocaj la plăţi

Pe lângă termenul de finalizare a lucrărilor, municipalitatea nu se înţelege cu italienii nici în privinţa banilor.

Reprezentanţii Primăriei afirmă că au efectuat toate plăţile pentru lucrările executate şi recepţionate şi pentru care Executanul a depus document justificative. Mai exact, municipalitatea a achitat până în prezent suma de 20,74 milioane de lei.

„În prezent există sume solicitate la plată de către Executant pentru care acesta refuză să depună documente justificative, în valoare de 12,17 milioane de lei, motiv pentru care Beneficiarul nu poate executa plăţi”, mai spun reprezentanţii Primăriei.

Obstacolele care întârzie proiectul

Începând cu data de 1 iunie 2016, din punct de vedere al reţelelor edilitare au mai rămas de executat devierea reţelei Netcity şi contectarea pasajelor la reţeaua de alimentare cu energie electrică, lucrări aflate în sarcina antreprenorului, dar cu toate acestea lucrările continuă într-un ritm nesatisfăcător, solicitându-se Executantului să menţină personalul şi utilajele propuse în oferta tehnică, adaugă reprezentanţii municipalităţii.

Recent, Guvernul a prelungit termenul de finalizare a lucrărilor la toate obiectivele din Capitală realizate cu fonduri europene, care ar fi trebuit terminate până pe 30 iunie, astfel că proiectul pentru pasajul de la Piaţa Sudului a fost prelungit până la 31 decembrie 2018, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei de la începutul lunii.

„Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a explicat că această prelungire a fost necesară pentru că lucrările nu s-au finalizat în termenul prevăzut şi, din acest motiv, a fost nevoie să fie semnate o serie de acte adiţionale, pentru care fosta administraţie nu a iniţiat discuţii. Primarul General estimează că noul termen este acoperitor şi ca nu vor mai exista alte prelungiri, cel puţin în cazul Arcului de Triumf”, a informat PMB.

Astfel, lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere – Piaţa Sudului, finanţate prin POR 2007-2013, axa prioritară 2, sunt realizate în prezent în procent de 53,63%, se preciza în comunicat

Construcţia pasajului subteran din zona Piaţa Sudului din Bucureşti este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră realizat din fonduri europene în Capitală. În valoare de 127 milioane de lei (28 milioane de euro), acesta a fost atribuit în 2014 asocierii Astaldi – Euroconstruct Trading 98.

Pasajul va avea o lungime totală de 356 de metri, în care 85 metri vor fi în subteran, 111 metri va fi lungimea rampei de ieşire către calea Văcăreşti, iar 160 metri va fi lungimea rampei către strada Niţu Vasile.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...