BoG: Economia Greciei va reveni pe creştere anul acesta

Economia Greciei va reveni pe creştere anul acesta, dar implementarea reformelor trebuie să continue pentru ca ţara să capitalizeze progresele înregistrate până acum, se arată în raportul de politică monetară publicat joi de Banca Centrală a Greciei (BoG), transmit Dow Jones Newswires şi Reuters.
Economica.net - joi, 12 iun. 2014, 18:18
BoG: Economia Greciei va reveni pe creştere anul acesta

PIB-ul Grecia va creşte anul acesta cu aproximativ 0,5%, după recesiunea severă din 1997-2013, a prognozat BoG. Estimarea este în linie cu cea a Guvernului de la Atena şi a reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, care se aşteaptă la un avans de 0,6% în 2014. BoG consideră că expansiunea economiei ar putea fi chiar mai ridicată dacă încrederea în perspectivele ţării continuă.

‘Rămân, totuşi, multe incertitudini şi riscuri care ar putea întârzia sau chiar modifica ritmul acestei redresări. Guvernul trebuie să continue reformarea sectorului public, eforturile de consolidare fiscală şi să îmbunătăţească competitivitatea economiei’, se arată în ultimul raport prezentat de George Provopoulos.

Fostul ministru grec de Finanţe, Yannis Stournaras, sub mandatul căruia Atena a revenit pe pieţele financiare internaţionale, a fost numit miercuri în funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Greciei, o decizie destinată să garanteze continuarea măsurilor de reformă.

Yannis Stournaras, 57 de ani, va prelua ştafeta de la George Provopoulos, 63 de ani, al cărui mandat se va încheia pe data de 19 iunie. Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei are un mandat de şase ani şi este, de asemenea, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Central Europene.

BoG cere Guvernului de la Atena să se concentreze în viitorii cinci ani pe reducerea cheltuielilor guvernamentale şi îmbunătăţirea administrării impozitelor. De asemenea, stabilizarea cheltuielilor de consum şi majorarea veniturilor din turism ar trebui să sprijine activitatea economică în 2014, dar redresarea are nevoie de creşterea investiţiilor şi un avans mai rapid al exporturilor, avertizează Banca Centrală a Greciei.

În 10 aprilie, Grecia a revenit cu succes pe pieţele financiare internţionale după o pauză de patru ani, strângând trei miliarde de euro de pe urma unei emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani cu un cupon de 4,75%. Această emisiune, prima de la debutul programului de asistenţă cu UE/FMI în anul 2010, a atras comenzi în valoare de peste 20 de miliarde de euro din partea a peste 550 de investitori.

În 2013, Grecia a înregistrat excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, de 1,5 miliarde de euro sau 0,8% din PIB, primul din 2002, au anunţat Comisia Europeană şi Guvernul de la Atena. Cifra nu include alte cheltuieli excepţionale şi venituri, cum ar fi ajutorul acordat pentru recapitalizarea băncilor elene sau profiturile înapoiate Atenei de băncile centrale europene, realizate în urma deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale elene.

Obţinerea excedentului bugetar este un semn al progreselor realizate de Grecia pentru a-şi pune în ordine finanţele, la patru ani de când măsurile dure de austeritate au redus aproape un sfert din PIB şi au dus la un nivel record al şomajului, de aproape 28%.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului Timișoara
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului ...
Constructorul turc de material rulant Bozankaya a livrat, sâmbătă, 18 mai, către Primăria Municipiul Timișoara primul tramvai din lotul de 17 pentru care a semnat contractul la începutul......
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenţia France Presse, provocările cu ...
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va sesiza organele de cercetare penală și Curtea de Conturi (Video)
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va ...
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, contestă contractul de mentenanţă al PMB pentru Arena Naţională, ...
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 de tone echivalent petrol, ...