Care sunt preţurile medii ale apartamentelor noi din Bucureşti. Zona ultracentrală a Capitalei rămâne amorţită

Preţurile medii de listă ale apartamentelor noi din Capitală variază în funcţie de vecinătăţi, pornind de la 1.300 euro/mp util plus TVA şi ajung până la 2.750 euro/mp plus TVA, conform unui studiu al unei companii de consultanţă imobiliară dedicată exclusiv cumpărătorilor.
Economica.net - joi, 29 ian. 2015, 16:21
Care sunt preţurile medii ale apartamentelor noi din Bucureşti. Zona ultracentrală a Capitalei rămâne amorţită

Comparativ cu pieţele rezidenţiale dezvoltate, preţurile apartamentelor din zona ultracentrală a Capitalei sunt mai mici decât cele din zone de pe segmentul premium din Nord, apreciază reprezentanţii HomeFinders.ro, care spun că timpul mediu de vânzare al apartamentelor noi din zona ultracentrală este cu 50% mai mare decât în nordul Capitalei.

‘Zona ultracentrală a Capitalei este singura zonă rezidenţială încă amorţită din Bucureşti, deşi există atât cerere, cât şi interes din partea dezvoltatorilor. În condiţiile în care piaţa rezidenţială se află în plină ascensiune, zona ultracentrală are cel mai scăzut ritm de creştere, în urma zonelor centrale, semicentrale sau de nord ale Bucureştiului’, spun realizatorii studiului.

Oferta din zona ultracentrală este în creştere, însă, la nivel de tranzacţii şi de ocupare a apartamentelor disponibile, zona încă nu s-a dezmorţit. Dintre cele nouă proiecte reprezentative livrate din 2011 până în prezent, doar două s-au vândut integral, spun cei de la HomeFinders.ro.

Astfel, pe piaţă mai sunt disponibile la vânzare unităţi promovate încă din anul 2011, iar într-un proiect de dimensiuni medii livrat în anul 2013 cu 52 de unităţi, 33 de apartamente mai sunt disponibile, ceea ce înseamnă că s-a tranzacţionat doar 36,5% din stocul total de unităţi.

Pe segmentul de lux, anul acesta sunt deja în curs de livrare 84 de apartamente, ale căror preţuri pornesc de la 2.300 de euro pe metru pătrat util plus TVA. Cu toate că aceste unităţi sunt promovate, un singur apartament s-a tranzacţionat până acum.

Din 2011 până în prezent, în zona ultracentrală a Capitalei, respectiv în perimetrul cuprins între Universitate şi Romană, Cişmigiu şi Grădina Icoanei, au fost livrate 242 de apartamente noi, în 9 blocuri distincte. Stocul de unităţi disponibile la vânzare a fost suplimentat recent cu alte 84, din cadrul a trei proiecte care vor fi livrate în 2015.

Principalele motive pentru care apartamentele noi se tranzacţionează dificil sunt reprezentate de caracteristicile zonei. Întrucât în zonele ultracentrale există foarte puţine terenuri şi au dimensiuni mici, blocurile noi sunt înghesuite, iar apartamentele au vederi obturate. Totodată, blocurile noi au un număr mic de locuri de parcare.

Un alt factor care influenţează decizia cumpărătorilor îl constituie vecinătăţile. Proiectele noi se învecinează cu blocuri vechi, încadrate pe lista de risc seismic, naţionalizate sau ocupate abuziv.

Te-ar mai putea interesa și
În caz de recesiune, deficitul bugetar al României va crește mult mai mult decât previziunile de 5-6%. Comparabil cu nivelul din 2020, când a fost 9,2% din PIB – JP Morgan, Fitch
În caz de recesiune, deficitul bugetar al României va crește mult mai mult decât previziunile de 5-6%. Comparabil cu ...
În cazul unei recesiuni, care poate veni în România ca urmare a riscurilor existente la nivel global, nu neapărat intern, deficitul bugetar poate crește mult peste nivelul prognozat de 5-6% din......
Românii de la Simtel Team și-au mai deschis două firme
Românii de la Simtel Team și-au mai deschis două firme
Simtel Team, firmă antrepreniorială românească de inginerie și tehnologie listată și autoproclamat lider național ...
Prețul energiei electrice spot a scăzut pe piața românească și în aprilie, pentru a treia lună la rând, ajungând sub pragul de 60 de euro/MWh. Ce recorduri s-au bătut
Prețul energiei electrice spot a scăzut pe piața românească și în aprilie, pentru a treia lună la rând, ajungând ...
Și în luna aprilie, una cu recorduri absolute de preț negativ orar, prețul spot al energiei electrice a continuat să ...
Maersk, cel mai mare transportator maritim de containere: România crește ca destinație pentru relocarea producției
Maersk, cel mai mare transportator maritim de containere: România crește ca destinație pentru relocarea producției
Maersk, cel mai mare operator în transportul maritim de containere, apreciază că România începe să crească ca destinație ...