Care sunt promisiunile toamnei la Bursă şi ce vor face campioanele de până acum pe 2013

Investitorii veniţi din vacanţă iau din nou în vizor vedetele bursei, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET. Dintre acestea doar Fondul Proprietatea (FP) şi Societatea de investiţii financiare SIF Oltenia (SIF5) au înregistrat până acum, în 2013, creşteri de preţuri la Bursă de peste 10%. Pariurile pe companii relativ mici şi pe surprize au adus câştiguri de până 77% în acest an. Ce şanse au să confirme?
Adrian N. Ionescu - joi, 19 sept. 2013, 21:01
Care sunt promisiunile toamnei la Bursă şi ce vor face campioanele de până acum pe 2013

Cele mai frecvente pariuri la Bursă sunt cele pe vedete, care dau dividende consistente şi au creşteri ale cotaţiilor „rezonabile“, adică suficent de superioare randamentelor instrumentelor cu venit fix precum titlurile de stat.

Tocmai de aceea, acţiunile Fondului Proprietatea (FP), ale SIF-urilor şi ale  OMV Petrom sunt incluse în categoria vedetelor, cele mai căutate acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Puţine dintre vedete se află, însă, în apropierea campioanelor creşterilor realizate la BVB în acest an, până la jumătatea lunii septembrie.

Este vorba de un ciclu anual. Acţiunile cele mai căutate, susceptibile de a da dividende mari încep să se scumpească din trimestrul al treilea“, a explicat  Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.

Favoritele

„Favoritul meu este în continuare Fondul Proprietatea (FP), pentru că listările companiilor de stat din portofoliul său va stimula creşterea propriei cotaţii. Se mai adaugă şi argumentul pro al programului de răscumpărare a propriilor titluri“, spune Valerian Ionescu.

Prin răscumpărarea şi anularea propriilor acţiuni, FP intenţionează să obţină creşterea preţului de piaţă, prin reducerea ofertei.

„Încet – încet, începe acum şi campania de acumulare de acţiuni susceptibile să fie purtătoare de dividende anul viitor“, a mai adăugat brokerul de la BCR.

La pariurile obişnuite pe FP, SIF-uri şi OMV Petrom s-ar putea adăuga anul acesta şi băncile (Banca Transilvania – TLV, BRD şi Banca Comericală Carpatica – BCC), de la care ne putem alştepta la surprize plăcute, potrivit brokerului de la BCR.

Se mai adaugă şi acţiunile altor mari companii de stat precum Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), care de asemenea dau dividende mari, cel puţin 85% din  profit, conform legii. Cele două nu au creşteri relevante de cotaţii, fiind considerate „defensive“.

În plus, volumul ofertei pe piaţă de titlrui TEL şi TGN a crescut în urma recentelor vânzări ale unor pachete minoritare deţinute de stat.
 

Performanţele vedetelor

Dintre vedetele de la BVB, doar acţiunile Fondului Proprietatea (FP),  ale SIF Oltenia (SIF5) şi ale înseşi Bursei de Valori Bucureşti S.A.(BVB, care administrează piaţa reglementată cu acelaşi nume) au confirmat recomandările analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET, la sfârşitul anului trecut şi au crescut cu 29% (FP), 13% (SIF5) şi 20% (BVB).

Restul SIF-urilor, OMV Petrom şi altele nu confirmă, deocamdată, în topul celor mai mari creşteri la bursă în 2013. Au creşteri de câteva procente.

Cele mai mari câştiguri din 2013 de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au fost înregistrate în urma pariurilor pe acţiunile unor companii relativ mici, care au afaceri promiţătoare, dar a căror atractivitate ar fi fost redusă, dacă nu ar fi fost catalizată de interesul unor mari investitori.

Au mai confirmat previziunile analiştilor şi acţiunile farmaceutice, deşi nu la vârful clasamentului: Biofarm Bucureşti (BIO, cu + 29%), Antibiotice Iaşi (ATB, cu +24%).

Analiştii au anticipat corect performanţele unor acţiuni pe care s-a pariat  ca pe „revelaţii“: producătorul de aspiratoare pentru Germania Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS, +69%), sau cel de grinzi pentru marile poduri ale ţării Prefab Bucureşti (PREH, 62%).

Acţiunile ELGS şi PREH se situează pe locurile 2 şi 4 în Topul creşterilor la BVB din 2013.

Banca Comercială Carpatica (BCC, pe locul 6 cu +50%) nici nu a figurat printre favoritele analiştilor la sfârşitul anului trecut.

Nu este o companie mică, dar era până nu de mult o promisiune uitată, din cauza pierderilor.
BCC este o potenţială vedetă. A trecut pe  profit, nu mult după ce patronul Ilie Carabulea nu s-a mai ocupat direct de afacerile sale. Aducerea ca director general a fostului preşedinte al RBS Bank România, Johan Gabriels, este în sine un pariu în cadrul pariului pe BCC. În plus, „patronul“, care are, oficial, peste 41% din acţiunile BCC, va vinde, mai devreme sau mai târziu.

Câştigătoarele anului 2013

Un producător de cărămizi, Cemacon Zalău (CEON) este campionul creşterilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),  cu o scumpire a acţiunilor de peste 77% în acest an.

CEON, ca şi ELGS sau PREH sunt relvelaţii despre care ECONOMICA.NET a scris în mod obişnuit, fiind în atenţi ainvestitorilor la categoria „aventuri“, sau potenţiale surprize.

Cu excepţia BCC, „companiile din topul creşterilor nu sunt susceptibile să mai ofere creşteri relevante în aces an“, spune Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.

„Sunt companii care sunt în atenţia unor anumiţi investitori, nu sunt lichide şi nu pot fi atractive pentru investitorii de portofoliu“, explică Valerian Ionescu.

La CEON, interesul a fost stimulat de pariul pe care i l-au arătat Andrei Cionca, unul dintre fondatorii Casei de Insolvenţă Transilvania şi partenerii săi. Acestora le-a urmat un fond de investiţii finlandez nou intrat pe piaţă (KJK FUND II). Interesul acestora a stimulat, doar temporar.

Acesta este şi necazul cel mai mare cu aceste titluri, potrivit analiştilor de piaţă: nu sunt lichide, adică nu se găsesc uşor de cumpărat, la preţuri curente pe piaţă şi nici nu se pot vinde uşor.

Şi atunci, pariul pe astfel de companii devine şi mai riscant, pentru că volumele de tranzacţii suficient de mari sunt accidentale şi piaţa este uşor de manevrat de cei interesaţi.

Creşterile extraordinare ale acţiunilor lor pot fi rezultatul unor evenimente sau situaţii speciale, irepetabile, care nu îi încurajează pe investitori să le deţină mai multă vreme, în aşteptarea unor performanţe economice.

La vîrful clasamentului se  află şi:

Construcţii Transilvania (COTR, + 65%). Compania a intrat în vizorul SIF Banat Crişana (SIF1), care a preluat-o recent. Noii stăpâni ai SIF1 sunt atât de decişi să facă afaceri imobiliare şi în construcţii prin societatea de investiţii, încât i-au luat 18 companii din portofoliu, pe care le-a transferat la SIF Imobiliare, o subsidiară înfiinţată în Cipru.

Impact Bucureşti (IMP,  +58%) a trecut de ameninţarea insolvenţei, are noi acţionari semnificativi (Gheorghe Iaciu, unul dintre actori principali ai „filmului  Revolta de la SIF Muntenia), conducere nouă şi vrea să profite de revenirea, mai devreme sau mai târziu. a pieţei imobiliare. Acesta este pariul IMP.

Pariurile pe recordurile CEON, COTR şi IMP nu au fost prevăzute sau dezvăluite ca probabile de brokeri, la sfârşitul anului trecut, nici măcar la capitolul „surprize sau aventuri“.

La fel, nu s-au făcut pariuri nici pe Rompetrol Well Services (PTR,  + 49%), Rompetrol Rafinare (RRC, + 40%), sau  ALTUR Slatina (ALT, + 39%). Cu toate că toate au beneficiat de atenţie, inclusiv în avertismentele citate de ECONOMICA.NET.

Prin urmare, regula pariului pe companii mici cu mare potenţial de creştere funcţionează şi la BVB. Este însă puţin probabil, însă, acest tip de titlrui să-şi îmbunătăţească recordului până la sfârşitul anului, dar până la sfârşituldeceniului – da.

Astfel de calcule se fac cu aşa numitele „acţiuni de creştere“.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...