Cât au costat lucrările semnate Picasso cumpărate de Darius Vâlcov

Procurorii DNA au făcut joi și vineri percheziții la domiciliul mai multor apropiați ai fostului ministrul al Finanțelor, Darius Vâlcov, unde au descoperit peste 100 de tablouri ascunse.
Economica.net - sâm, 28 mart. 2015, 13:46
Cât au costat lucrările semnate Picasso cumpărate de Darius Vâlcov

Darius Vâlcov este arestat la domiciliu și cercetat într-un dosar de corupție,iar la domiciliul mai multor apropiați au fost descoperite peste 100 de tablouri, printre care și trei lucrări semnate Pablo Picasso. Specialiștii contactați de Mediafax au precizat că nu pot face o estimare, având în vedere că în România nu există experți evaluatori în opera artistului.

ECONOMICA.NET a identificat în arhiva electronică a casei de licitații Sotheby’s data la care a avut loc licitația, evaluarea făcută, dar și prețul la care au fost vândute cele trei lucrări semnate de celebrul pictor. În total, cele trei lucrări semnate Pablo Picasso au costat peste 13.000 de euro. 

Licitația pentru vânzarea lucrărilor semnate Pablo Picasso a avut loc pe 19 martie 2013, la Londra, potrivit datelor disponibile pe site-ul casei de licitații.

Lucrarea Lupta Centaurilor III a fost estimată la vremea aceea la o valoare cuprinsă între  2.500 și 3.500 de lire sterline. Prețul la care a fost vândută este 4.375 de lire sterline, adică peste 5.000 de euro. 

De asemenea, lucrarea Pictor în atelier, care a fost vândută în cadrul aceleiași licitații de la Londra, a fost evaluată de Sotheby’s între 2.000 și 3.000 de lire sterline. Lucrarea s-a vândut cu 2.500 de lire sterline, adică aproape 3.000 de euro. 

Lucrarea numită Regele, figurează în arhiva casei de licitații sub denumirea de 347 SERIES: PLATE 314 și a fost evaluată între 2.000 și 3.000 de lire sterline. Lucrarea s-a vândut cu 4.375 de lire sterline, adică peste 5.000 de euro. 

Ce alte tablouri s-au mai găsit la apopiații lui Vâlcov

Printre cele 101 tablouri găsite se află și o lucrare semnată Renoir, evaluată la aproximativ 120.000 de euro, şi altele ar aparţine unor pictori români, printre care şi Pătraşcu. Martori au declarat anchetatorilor că unele dintre tablouri au fost ascunse şi în pereţi falşi, potrivit Agerpres.

Lucrarea Victor Hugo, de Andy Warhol, figrează pe site-ul casei de licitații Christie’s cu o valoare estimată între 20.000 și 30.000 de dolari. Tabloul Femme nue couchee, de Auguste Renoir, a fost adjudecat cu suma de 114.963 de euro, scrie Ziare.com. 

Potrivit DNA, în cursul anului 2009 Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

În schimbul acestor contracte, Darius Vâlcov ar fi primit suma de aproximativ 2 milioane de euro, atât direct, cât şi prin intermediari.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...