Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare a rezolvat cinci cazuri din 117 în patru luni

Până la finalul lunii iunie, Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) a rezolvat 5 dosare din cele aproape 120 de dosare existente acum. În cazul altor două dosare consumatorii au respins hotărârea CSALB, în alte 9 dosare procedura SAL aflându-se încă în derulare. Alte 42 de cereri depuse de consumatori în cadrul procedurilor SAL au fost clasate.
Economica.net - joi, 21 iul. 2016, 10:12
Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare a rezolvat cinci cazuri din 117 în patru luni

În 4 luni, la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare s-au înregistrat 117 solicitări concrete. Dintre ele, 94 au fost primite pe e-mail și 23 au fost depuse la sediul CSALB. Acestea au fost distribuite aleatoriu către conciliatorii colaboratori ai centrului.

Cele mai frecvente solicitări venite din partea consumatorilor sunt: restituirea comisionului de risc perceput pentru un credit; rescadențarea creditului; diminuarea ratei lunare; rate considerate de către consumator ca fiind mărite de comerciant în mod abuziv; returnarea comisionului de administrare care – în percepția consumatorilor – a fost reținut în mod nejustificat; comision de monitorizare credit, alte comisoane de risc considerate de consumatori ca fiind abuzive; eliminarea comisioanelor lunare de urmarire și de administrare; restituirea sumei ce a rezultat din mărirea marjei dobânzilor, în mod excesiv, în accepțiunea consumatorilor; reducerea marjei și înghețarea cursului valutar la data încheierii contractului de credit (în CHF); declararea creditului ca fiind scadent anticipat, fără respectarea condițiilor contractuale; calcularea și plata ratelor în lei, la cursul de schimb de la data încheierii contractului; clauze calificate de către consumatori ca fiind abuzive, privind aplicarea unor dobânzi penalizatoare; radierea înregistrărilor din biroul de credit etc.

Din 79 de cereri care au fost înregistrate în cadrul procedurilor SAL, 42 au fost clasate; 21 de cereri se găsesc în faza de filtru (verificarea documentelor); iar în 16 dosare se derulează Procedura SAL cu propunerea unei soluții. Din cele 16 dosare, 5 au deja Hotărâri pronunţate, hotărâri considerate favorabile de către consumatori şi fără a fi înregistrate contestaţii. În alte 2 cazuri (din cele 14 dosare), consumatorul nu a acceptat Nota de soluționare propusă de conciliator, unul din motive fiind acela că solicitase deja comerciantului soluționarea litigiului prin dare în plată, pentru celelalte fiind aşteptate soluţii.

CSALB a demarat activitatea operațională de soluționare alternativă a litigiilor în data de 01.03.2016, dată la care s-a înregistrat prima cerere de la consumatori. Pe site-ul www.csalb.ro găsiți mai multe informații, iar la numărul scurt de contact: 021 9414, accesibil zilnic, în intervalul orar 12,00 – 15,00 se pot obţine detalii.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera Uniunii Europene în faţa unor potenţiali duşmani, a declarat......
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez ...
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...