China alege o nouă echipă economică, după ce preşedintele Xi Jinping obţine al doilea mandat

China a promovat luni un apropiat al preşedintelui Xi Jinping în una dintre principalele poziţii din Guvern, într-un moment în care Beijingul adoptă o atitudine mai severă privind activele financiare mai riscante şi datoriile, pentru a reduce riscurile sistemice din a doua economie mondială, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 19 mart. 2018, 06:36
China alege o nouă echipă economică, după ce preşedintele Xi Jinping obţine al doilea mandat

Alegerea de către Parlament a lui Liu He în funcţia de vicepremier vine, de asemenea, într-un moment în care SUA presează China să-şi reducă excedentul comercial cu 100 de miliarde de dolari.

Educat la Harvard, vorbitor fluent de engleză, Liu He, în vârstă de 66 de ani, a fost cel mai proeminent reprezentat care a făcut recent o vizită la Washington, într-o încercare de a preveni izbucnirea unui război comercial.

În timp ce majoritatea schimbărilor din echipa economică erau în mare parte anticipate, alegerea lui Yi Gang în funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Chinei (PBOC) a fost o surpriză. Şi Yi Gang este educat în SUA şi s-a ocupat de înăsprirea reglementărilor în domeniul controlului capitalului şi devaluarea yuanului.

Yi este viceguvernator al PBOC din 2008 şi un protejat al şefului care se pregăteşte să predea puterea, Zhou Xiaochuan. Numirea lui este văzută în contextul continuării politicii monetare, chiar dacă PBOC a obţinut noi atribuţii în domeniul reglementării.

Şeful noului organism de reglementare a sectorului bancar şi de asigurări din China ar urma să fie anunţat luni, cele mai mari şanse avându-le Guo Shuqing, în vârstă de 61 de ani, în prezent preşedintele Comisiei de reglementare a sectorului bancar chinez (CBRC)

De asemenea, urmează să fie anunţat şi noul şef al Consiliului concurenţei şi al Autorităţii de reglementare a siguranţei alimentare.

Noul ministru de Finanţe este Liu Kun, şeful oficiului bugetar al Parlamentului, care îl va înlocui pe Xiao Jie. Liu este şi un fost adjunct al ministrului de Finanţe.

Zhong Shan a fost reales ministru al Comerţului, în timp ce He Lifeng a fost reales şeful NDRC (Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China).

Premierul Chinei, Li Keqiang, a fost reales duminică în funcţie pentru perioada 2018-2023 de către Adunarea Naţională Populară (ANP, organul legislativ).

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...