CNADNR: La nivel de ţară, mai mult de 80% este acoperită de contracte pentru deszăpezire

Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Narcis Neaga, a anunţat joi seara, la Lacu Roşu, că au fost încheiate deja contracte de deszăpezire pentru peste 80% din suprafaţa ţării şi se poate interveni şi cu utilaje proprii, acolo unde situaţia o va impune, transmite Agerpres.
Economica.net - joi, 22 oct. 2015, 19:32
CNADNR: La nivel de ţară, mai mult de 80% este acoperită de contracte pentru deszăpezire

”La nivel de ţară, mai mult de 80% este acoperită de contracte pentru deszăpezire. Încă ne confruntăm cu aceeaşi problemă a contestaţiilor şi ne mai confruntăm cu o problemă foarte interesantă: nu se prezintă lumea la licitaţii, deşi preţurile sunt destul de bune. Însă, în zonele în care nu se prezintă cineva intervenim cu utilajele proprii, pentru că avem, totuşi o bază, un număr de utilaje care ne permite să intervenim acolo unde există probleme. Deci, nu cred că se va pune problema să fim descoperiţi iarna aceasta, cum nu am fost descoperiţi nici în iarna trecută (…) reuşim să intervenim’, a declarat Neaga, la finalul şedinţei de lucru a Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor.

El a explicat că firmele nu se mai prezintă la licitaţii, pe de o parte pentru că investiţia în utilaje de deszăpezire este una substanţială, iar pe de altă parte se tem că nu vor putea îndeplini sarcinile din contract şi riscă penalizări foarte mari.

”Investiţia în utilaje de deszăpezire este o investiţie destul de subtanţială şi sunt puţine firme în România care-şi permit să investească în utilaje, e vorba de milioane de euro şi să le ţină, pentru că practic deszăpezeşti 30-40 zile. (…) Pe de altă parte, marii constructori au renunţat la această activitate (…) şi-au externalizat utilajele, le-au vândut şi nu le mai interesează acest lucru. Au apărut alte generaţii de firme, însă ele trebuie să crească. Pe de altă parte, întreţinerea unei autostrăzi nu este chiar un lucru simplu, trebuie să ai experienţă în aşa ceva. Şi se tem, pentru că ele, în momentul în care câştigă un contract şi nu-şi îndeplinesc sarcinile din contract, penalizările sunt foarte mari şi probabil că şi-au făcut nişte calcule. Sunt sute de mii de euro penalizări în contractele acestea şi preferă să nu rişte”, a adăugat directorul CNADNR.

Neaga şi-a exprimat speranţa că la iarnă nimeni nu-şi va pierde viaţa din cauza lipsei deszăpezirii, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.

”Sperăm că nici în această iarnă să nu avem parte de nicio pierdere de vieţi omeneşti, cum în ultimii doi ani nu s-a întâmplat. Deci, nu am avut nicio pierdere de viaţă omenească. Că au mai fost accidente şi table îndoite, dar nu pierdere de vieţi omeneşti. Pe noi asta ne interesează, să nu moară nimeni din cauza lipsei deszăpezirii”, a conchis şefu CNADNR.

Membrii Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor au avut o şedinţă de lucru în staţiunea Lacu Roşu, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai CNADNR, Ministerul Transporturilor, CFR, parlamentari din Harghita şi Neamţ, dar şi autorităţi locale.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...